Hoogste PV-installatie ter wereld met 11,6 kWp uitgebreid

by admin

Het record van de hoogst geplaatste netgekoppelde zonnepanelen was al in handen van de Zwitsers, die reeds in 1993 een 1,13 kWp systeem hadden aangebracht aan op het Sphinx-uitzichtgebouw van het op 3471 meter hoogte gelegen Jungfraujoch.

De komende maanden wordt de installatie stevig uitgebreid met 58 Kyocera KC200GHT-2 panelen van 200 Wp per stuk, samen dus goed voor 11,6 kWp extra. De eerste fase is sinds januari in gebruik.

De specifieke opbrengst van de pv-anelen op het Jungfraujoch (Berner Oberland) is zeer hoog. De bestaande panelen hebben in 2005 al eens 1,537 kWh/kWp geproduceerd (ter vergelijk: in NL is de jaaropbrengst ongeveer 800 kWh/kWp). Deze hoge opbrengst wordt wordt veroorzaakt door een aantal factoren: een hogere zonnestraling op die hoogte, veel zonreflectie van de sneeuw én de lage temperaturen aldaar die de prestaties van de silicium zonnecellen verbeteren.

Het Sphinx uitzichtstation (+3471 m) Het eerste PV systeem van 1,13 kWp

Zonnepanelen hebben het op het Jungfraujoch behoorlijk zwaar. De bestaande panelen hebben al stormen van 200 km/u en heftig onweer moeten doorstaan. Bovendien stellen snelle en sterke temperatuurschommelingen (verschil tussen dag en nacht tot 70 gr. C!) het materiaal zwaar op de proef. Toch heeft het eerste PV systeem deze ontberingen prima doorstaan.

Een Reactie op “Hoogste PV-installatie ter wereld met 11,6 kWp uitgebreid”

  1. […] gerealiseerd. Vorig jaar berichtte ik al eens over een hooggelegen zonnestroominstallatie op het bergstation van de Jungfraubahn in het Zwitserse Berner Oberland. Die installatie was toen de hoogste op aarde (de […]

Leave a Reply