Energy Logger 3500 retour

by admin

Ook ik zag reikhalzend uit naar de “Energy Logger 3500” van Conrad. Na vele maanden vertraging werd de meter enkele weken geleden dan eindelijk bezorgd. Deze energiemeter heeft als grote troef dat hij de meetgegevens via SD-kaart naar Excel zou kunnen exporteren. Zou kunnen ja, want ik de praktijk blijkt dit helaas niet mogelijk is. Deze Excel export zou ik wellicht kunnen gebruiken om grafieken van de zonnestroomproductie mee te maken. Conrad schijnt overigens bezig te zijn met een software-update die de export naar Excel wél mogelijk zal moeten maken.

Erger dan die niet werkende Excel export is dat de meter om de haverklap vastloopt. Na een poosje geeft het “Total consumption”-telwerk ineens “9999.9 kWh” aan. Dat kan niet de bedoeling zijn.

PV collega Jeroen Haringman heeft soortgelijke ervaringen met deze gebrekkige meter en heeft op zijn Solarwebsite meer info staan over het wel maar vooral wee van de Energy Logger 3500.

Samengevat, die Energy Logger 3500 is dus gewoon een wanproduct. Ik heb Conrad gebeld en daar was het export probleem bekend, maar van vastlopende meters hadden ze nog nooit gehoord. Maar ik kon de meter retour sturen en dat heb ik vandaag meteen gedaan. Hopelijk wordt de € 39 die de meter kostte snel teruggestort. En die kan ik wel gebruiken, want ik heb vandaag drie 170Wp paneeltjes besteld! Daarover later meer!

Leave a Reply