Herberg PV uitgebreid naar 1150 Wp

by admin

Vandaag zijn de 3 nieuwe panelen geïnstalleerd! Het totale vermogen van “Herberg PV” is hiermee verhoogd van 640Wp naar 1150 Wp. De nieuwe panelen zijn 170 Wp monokristallijne panelen van de Chinese producent ET Solar en zijn geïnstalleerd door het in Deventer gevestigde bedrijf Esdec.

De 1150 Wp zullen gemiddeld zo’n 920 kWh per jaar produceren. Dit is ongeveer 50% van ons verbruik
De 3 nieuwe ET Solar 170 Wp zonnepanelen zijn links naast de 4 bestaande Titan 160Wp panelen geplaatst. De afmetingen van beide modellen is nagenoeg gelijk, alleen het aluminium frame is iets hoger. De bestaande dakdoorvoer kon gebruikt worden voor het naar binnen leiden van de (gelijkstroom)kabels. In de wintermaanden zullen de nieuwe panelen in de namiddag wat schaduw van een boom ondervinden. In de zomermaanden zal dit minder het geval zijn aangezien de zon dan óver de boom zal zakken.Links de extra Steca 500 omvormer waarop de nieuwe panelen zijn aangesloten.<br /> De beide omvormers zitten momenteel nog op 2 aparte groepen aangesloten.<br /> Het is de bedoeling dat ze binnenkort gekoppeld worden en dan op 1 nieuwe groep aangesloten worden: de rechter wandcontactdoos is nieuw en gaat rechtstreeks naar de meterkast. (nu dus nog aangesloten op een andere, bestaande groep)

 

Ik heb gekozen om geen gebruik te maken van de komende rijkssubsidie, de SDE regeling. Misschien was het beter geweest om op de definitieve “spelregels” te wachten en dan proberen subsidie te bemachtigen.

Maar ik vind dat er té veel spelregels verzonnen worden en ik heb bovendien het bange vermoeden dat de netbeheerders een fors deel van de SDE subsidie zullen proberen te bemachtigen met het in het leven roepen van productiemeterhuur, meetkosten ect., en daar zit ik absoluut niet op te wachten.

Daarbij is deze 510 Wp uitbreiding te weinig om überhaupt voor subsidie in aanmerking te komen, aangezien de SDE alleen zonnestroomsystemen ondersteund met een minimum vermogen van 600 Wp. (en met een maximum van 3000 Wp).

Een Reactie op “Herberg PV uitgebreid naar 1150 Wp”

  1. super! Leuke site!

Leave a Reply