Bouw windmolens in Apeldoorn een klein stapje dichterbij

by berend

In dagblad De Stentor van gisteren stond een artikel over de voorgenomen bouw van 5 windmolens op en nabij het nieuwe bedrijventerrein Ecofactorij in Apeldoorn.

Het plaatsen van windmolens op land stuit op talloze plekken in Nederland op veel tegenwerking, en in Apeldoorn is dat niet veel anders. Sinds 1999 streeft de gemeente naar de plaatsing ervan, maar dat de windmolens er daadwerkelijk komen is bijna 10 jaar later nog niet zeker.
Het bedrijf die de windmolens gaat plaatsen en exploiteren, Evelop, heeft inmiddels een bouwvergunning aangevraagd.

Omwonenden en andere belanghebbenden kunnen vervolgens reageren en bezwaar maken. De 5 molens, die inclusief wieken 150 meter hoog zijn, produceren genoeg elektriciteit voor ongeveer 8000 Apeldoornse huishoudens. De molens zijn extra hoog omdat Apeldoorn enigszins in de luwte ligt van de heuvels van de Veluwe.

Apeldoorn wil nog steeds energieneutraal worden in 2020. De milieuwethouder van Apeldoorn, meneer Boddeke (GroenLinks), vind dat de mogelijkheid om windmolens te plaatsen een kans is die we niet moeten laten schieten.
Dat ben ik helemaal met hem eens. Het is heel moeilijk om windmolens zodanig te plaatsen dat niemand er hinder van heeft, maar de inwoners zouden ook trots mogen zijn dat de energie die ze verbruiken (deels) uit een duurzame energiebron wordt opgewekt.

Boddeke verwacht dat de bouw van de molens zeker nog een jaar zal duren.

Bron: De Stentor

Leave a Reply