Gebrekkig presterende Titan panelen zijn vervangen door nieuwe Suntech zonnepanelen

by admin

Vandaag zijn de gebrekkig functionerende ‘Titan’ zonnepanelen, die sinds maart 2007 op het dak lagen, vervangen door nieuwe Suntech panelen.

De afgelopen maanden is vergeefs geprobeerd de ondermaatse prestaties van Titan panelen (4*160Wp) weer op niveau te krijgen. Eerst werden de panelen direct aan aarde verbonden, vervolgens werd de Steca500 omvormer vervangen door een Mastervolt Soladin 600. Helaas hebben deze acties niets geholpen, de panelen bleven zo’n 30% onder hun niveau presteren. Dit duidde erop dat het probleem in de zonnepanelen zélf zat. Daarop heeft leverancier Esdec aangeboden de panelen te vervangen.

Het zijn Chinese Suntech STP165S-24 panelen geworden, 165 Wp per stuk dus en eveneens opgebouwd met monokristallijne zonnecellen. Het totale vermogen op het dak is met 20Wp verhoogd; van 1150 Wp naar 1170 Wp.
Van de Titan panelen die van het dak afgekomen zijn is uiterlijk niets te zien dat op het verminderde presteren kan duiden. Misschien zit er ergens een slechte soldeerverbinding op een paneel: en als er één paneel minder presteert trekt die de andere 3 ook naar beneden omdat de panelen in serie geschakeld zijn. Maar dat is niet zeker.

De Indiase Titan panelen waren uitgerust met Amerikaanse Sunpower zonnecellen, met louter backcontacten. Het idee hierachter is dat het weglaten van frontcontacten voor minder schaduw op de cellen zorgt, wat het rendement zou verhogen.

Sommige series van deze bijzondere zonnecellen had te lijden aan het zogenaamde Oppervlakte Polarisatie Effect, een situatie waarbij de losgemaakte elektronen (de stroom) zich niet richting omvormer bewegen, maar zich ophopen aan de voorzijde van de zonnecel (en wat dus vermogen kost). Of mijn Titan panelen hier last van hadden is niet duidelijk geworden, maar het is niet waarschijnlijk. Het aarden van de panelen had dit effect namelijk ongedaan moeten maken. De Suntech panelen hebben zonnecellen met zowel back- als frontcontacten. Hiernaast een paar close-up’s van de nieuwe en oude panelen.

Tegelijkertijd is de Mastervolt Soladin 600 weer terug vervangen door de Steca 500 omvormer die er oorspronkelijk ook hing.

Er is afgelopen weekend een nieuwe groep in de meterkast toegevoegd; dit maakt het mogelijk de beide Steca’s aan elkaar te koppelen en op de nieuwe groep aan te sluiten.

5 Reacties op “Gebrekkig presterende Titan panelen zijn vervangen door nieuwe Suntech zonnepanelen”

 1. Dick Hoogland on juli 3rd, 2009 at 9:26 pm

  Geachte heer .
  Ik kan titan panelen van 190wp kopen voor 335 euro .
  Maar gezien U verhaal vraag ik mij af of dat wel slim is .
  Graag U reactie.
  vr.gr .Dick Hoogland.

 2. hallo ik zie dat er twee stecagrid zijn gekoppeld, ik ben dat ook van plan, is het beter om twee aparte strings zonnepanelen te koppelen tot 1 string van 6 panelen

 3. Hallo, is dit niet alleen de 160wp of een serie? ik heb van het weekend 6 panelen gekocht van 170wp voor 275,00 p/stuk. Moet zeggen ze zien er niet alleen goed uit, ze werken als een trein alle waardes per paneel worden gehaald. Titan 190wp voor 335,00 is ook een leuke prijs.
  Nou iedereen veel teruglever succes gewenst.

 4. koop GEEN titan panelen, ik heb er 6 waarvan er 2 deels doorgebrand zijn, letterlijk brandvlekken te zien op de panelen en een bobbel op de witte achterkant.
  niet aan beginnen dus, het is gewoon geen kwaliteit

 5. Sinds het voorjaar van 2007 had ik 4 stuks Titan panelen in gebruik.
  De panelen als “doe het zelfpakket” gekocht bij de firma Esdec.
  Een maand geleden van het woonhuisdak gehaald om deze te verplaatsen naar het dak van de schuur (op het woonhuisdak liggen nu 200pw Sun-el Black panelen).
  Hierbij ontdekte ik brandplekken op 2 panelen en heb ik vastgesteld dat deze panelen nagenoeg geen vermogen meer konden leveren.
  Per email heb ik de firma Esdec in kennis gesteld en ik werd binnen een uur teruggebeld met de boodschap dat ik alle panelen kon omruilen voor nieuw.
  Afgelopen week kon ik de panelen omruilen voor 4 stuks nieuwe 195pw ET Solar Black panelen.
  Daarnaast kreeg ik er nog een komplete ClickFit Black bevestigingset bij kado.
  De firma Esdec krijgt van mij een 10 voor de garantieverlening.

Leave a Reply