Terug van vakantie

by admin

Een zonnestudio in Baiersbronn, Baden-Württemberg. Hauptthema Sonne, zowel van binnen als van buiten.Het is een tijdje stil geweest op Herberg PV. Reden is dat ik met vriendin en dochter ben wezen kamperen.
Het einddoel was Oostenrijk, maar we zijn in het Zwarte Woud in Bad Liebenzell blijven hangen.

Prima weer gehad op een fijne camping, en omdat we in Duitsland bleven, kon ik mijn ogen uitkijken naar de enorme aantallen zonnestroomsystemen die er in de zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg zijn opgesteld.

Ook al weet je dat Duitsland PV-kampioen is, ik stond toch versteld over de vele PV-daken die je tegenkomt bij een dagje rijden door de omgeving.

Dat is dus wat er kan gebeuren als er een heldere en consistente subsidieregeling zonder beperkingen voorhanden is… Veel Duitse bedrijven en particulieren zijn bereidt om flink in PV te investeren, vooral omdat er vooraf precies bepaald kan worden hoelang het duurt om de investering terug te verdienen.

Hoe anders dan hier in Nederland, waar elk jaar de SDE vergoeding weer herberekend (lees: teruggeschroefd) wordt.

Trouwens, in het bergje poststukken dat bij thuiskomst op de mat lag te wachten, zat ook een brief van NUON. De creditnota van de teruggeleverde energie!
Ik krijg € 64.51 euro terug voor de 248 kWh die op 2 april op het teruglevertelwerk stond. Ik heb vanavond meteen onze bankrekening gechecked: helaas was het bedrag nog niet niet op onze rekening gestort.

Leave a Reply