Nóg een foto uit “PeeVau Paradies”

by admin

Ik kreeg vandaag een foto gemaild van mijn broer Wouter. Hij werkt als installateur van melkrobots en was vorige week in Duitsland voor een klus in Uplengen, zo’n 50 kilometer over de grens bij Winschoten.

De veehouder had op het dak van de koeienstal een indrukwekkende zonnestroominstallatie liggen.
De harde cijfers: totaal vermogen +/- 80 kWp, verdeeld over (ik heb ze geteld) 442 panelen.

Op een mooie dag produceert de installatie 500 kWh. Voor iedere aan het net ingevoede kilowattuur ontvangt de veehouder 49,21 eurocent (= de vergoeding voor in 2007 aan het net gekoppelde pv-installaties), en dat gedurende 20 jaar. De investering wordt zodoende in ongeveer 14 jaar terugverdiend.

Een grote troef van de Duitse E.E.G. (Duitse duurzame energie wet) is dat de terugverdientijd exact berekend kan worden. Het vergoedingstarief ligt voor 20 jaar keihard vast.

Daarmee vergeleken is het met ‘onze’ SDE-regeling maar tobben; elk jaar wordt de vergoeding (naar beneden) bijgesteld. Voor het bepalen van de terugverdientijd heb je daarom meer aan een glazen bol dan aan een rekenmachine.

Leave a Reply