Bezoek aan Tegelhuys Wijhe, in kader van “Duurzame energiedag”

by admin

Vanmorgen heb ik een bezoek gebracht aan de Duurzame Energiedag in het pand van Tegelhuys in Wijhe. Het was niet heel groot opgezet, maar toch was er voldoende informatie te krijgen over diverse vormen van duurzame energie en energiebesparing.

Bezix, specialist in het energieadvies, had een Energy Ball meegenomen. Het zag er erg fraai uit, maar wat is’ie groot! Het is één van kleinste windmolens voor de particuliere sector, maar met een diameter van één meter is begrijp ik nu dat deze windmolen niet zomaar zonder vergunning aan de gevel geschroefd mag worden. De 1-meter versie levert zo’n 500 kWh per jaar (beetje afhankelijk van de locatie) en kost zo’n €4000,=. Naast de 1-meter is er ook versie met een diameter van 2,5 meter.
De firma Bezix had een Energy Ball meegebracht. 
Op de terugweg zag ik in het pittorekse Veessen dit on-Nederlands grote pv-dak. Ik denk dat er zo'n 5 á 5,5 kWp op het dak ligt. Indrukwekkend!

Verder was er veel informatie over warmtepompen. Duwaco, een nieuw bedrijf die zich volledig toelegt op warmtepompen had een lucht-warmtepomp meegenomen. Hierbij wordt de warmte niet uit aardwarmte, maar uit de buitenlucht onttrokken (middels een nogal forse buiten-unit, ik weet niet waar ik dat ding bij onze tussenwoning zou moeten laten).

Ze voeren 3 typen; 10 kW, 14 kW en 18 kW. De warmtepompen worden in opdracht van Duwaco in China gefabriceerd.

Met zo’n warmtepomp heb je helemaal geen gas meer nodig. Op koude dagen, waarbij de temperatuur van het boilerwater mogelijk niet boven de 60 graden komt, zorgt een elektrisch verwarmingselement voor de naverwarming (i.v.m. mogelijke legionella).

De goedkoopste warmtepomp van Duwaco komt op zo’n 7150 euro (incl. BTW, zonder subsidie). Het is dat hier vorig jaar een nieuwe Remeha Quinta combiketel is geplaatst, anders zou ik zo’n warmtepomp serieus overwegen.

Leave a Reply