Open Dag “Hagenwind”

by admin

Gisteren heb ik een bezoek gebracht aan het windmolenpark “Hagenwind” nabij Aalten in de Achterhoek.

Na 8 jaar van plannen maken, vechten tegen bezwaarschriften en het rondkrijgen van de financiën zijn de 8 windmolens deze zomer dan eindelijk gerealiseerd. Tussen de grazende koeien draaien 8 Enercon windturbines van elk 2 MW hun rondjes, die genoeg stroom leveren voor 9000 huishoudens.

Ik was nog nooit dichtbij een windturbine geweest, en ik verbaasde mij over de grootte van de pilaar. Die was bij de basis wel 6 á 7 meter in diameter, groter dan ik had verwacht.

Hieronder een paar foto’s van de open dag.
Infodisplay in windturbine #7. De windsnelheid van 7,4 m/s geeft op dat moment een vermogen van 855 kW. De optimale windsnelheid voor dit type turbine is 12 m/s, overeenkomend met windkracht 6. Bij deze windsnelheid is het toerental van de rotor ongeveer 21 omwentelingen per minuut. Dat is ook het maximum toegestane toerental, i.v.m. geluidsoverlast voor de omgeving. Sneller kan wel, maar mag niet.Nuna4 van NUON/TU Delft was ook aanwezig in Aalten. 2 van de 8 turbines waren open voor het publiek. Via een korte ladder kon je naar het platform klimmen waar de enorme omvormers opgesteld staan. Daar was ook uitleg door één van de initiatiefnemers van het windpark.

Leave a Reply