ASN Bank blundert met vermeende duurzaamheid HRe-ketel

by admin

Sinds enkele maanden staat een gedeelte van mijn spaargeld op een rekening van de ASN Bank. Deze bank heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Als klant krijg ik ook hun nieuwsblad, ‘Spaarmotief’, door de bus. In de uitgave van september staat een artikel met 7 duurzame oplossingen voor mogelijke toekomstige energiecrisis.

Bij oplossing nummer 5 gaan ze hevig de fout in: volgens de ASN is de HRe-ketel een duurzame oplossing, omdat die ‘overtollige warmte omzet in elektriciteit’.

Een blunder van formaat, want de HRe-ketel is niets meer dan een extra zuinige HR-ketel, en het ding draait nog steeds louter op niet-duurzame aardgas.

Er wordt ook vrolijk melding gemaakt van een subsidieregeling, waardoor de HRe ‘binnen enkele jaren een aantrekkelijke investering wordt’. ASN vergeet er helaas bij te vermelden dat de subsidie uit de SDE-pot komt, een regeling die in het leven is geroepen voor de Stimulering van duurzame energieopwekking. Iets wat bij de HRe-ketel absoluut niet het geval is.

De bedoelingen van de ASN Bank zullen ongetwijfeld goed zijn geweest, maar een beetje meer onderzoek is soms gewenst voordat een dergelijk artikel plaatst wordt!

2 Reacties op “ASN Bank blundert met vermeende duurzaamheid HRe-ketel”

 1. Een klein beetje onderzoek van uw kant zou geleid hebben tot andere tekst dan “de HRe-ketel is niets meer dan een extra zuinige HR-ketel”. De staat e voor opwekking van electriciteit en derhalve voor electrische vermogen en niet alleen voor thermisch vermogen, waar de HR-ketel primair voor ontworpen is. Twee dingen. 1. Door remeha wordt gesproken over hergebruikte restwarmte (ook via ASN door u genoemd). Er zijn ook ontwikkelingen om ook met extra gas via de HRe-ketel thuis energie op te wekken. 2. Het energieverlies bij transport van elektriciteit is dan zeer veel kleiner. De meeste woningen in Nederland zijn op het gasnet (vrijwel geen energieverlies) aangeloten. Deze ontwikkeling is dus wel energiebesparend. Voor zover mij bekend staat de HRe-ketel nog niet in de schappen bij de installateur en bevindt zich deze nog in de testfase (bij mensen thuis). Natuurlijk wordt niet-duurzame energie gebruikt, maar dat is voor ieder huishouden in Nederland nog niet binnen handbereik, zeker niet voor verwarming. de HRe-ketel is m.i. wel een goede bijdrage en dat vind ik niet terug in uw negatief getinte verhaal.

 2. Berend Wagenvoort on januari 11th, 2009 at 8:31 pm

  Het is maar wat we verstaan onder het begrip “duurzaamheid”.

  De HRe ketel is beslist een goede ontwikkeling; voor iets meer gasverbruik wordt er naast warmte ook elektriciteit geproduceerd, en nog wel precies op de plek waar je het gebruikt, in huis.

  Echter, de HRe (in ieder geval die van Remeha) draait louter op aardgas en maakt op geen enkele wijze gebruik van een duurzame energiebron. Onder een duurzame energiebron versta ik een oneindig beschikbare energiebron.
  Omdat de HRe niet van een duurzame energiebron gebruikmaakt, vind ik de HRe geen duurzame oplossing en vind ik het belachelijk dat er op de HRe 4000 euro te krijgen is, notabene uit de SDE-pot (Stimulering Duurzame Energieproductie).

  Het begrip ‘duurzaamheid’ wordt al vaak genoeg misbruikt, laten de HRe ketel nou niet ook nog een duurzame oplossing noemen want dat is het in mijn ogen echt niet.

Leave a Reply