ZEV Utah: “With the sun in your tank”

by admin

Al surfend kwam ik een leuke website tegen: ZEV-Utah, van de Amerikaan Michael Mielke die zijn VW Golf eigenhandig heeft omgebouwd naar een elektrische ZEV, een Zero Emission Vehicle.

Michael koos bewust voor de Golf: ten eerste heeft zo’n model een niet al te hoog gewicht, maar ook belangrijk was dat er voor de Golf een adapter tussen elektromotor en versnellingsbak in de handel beschikbaar is, waardoor de originele (handgeschakelde) versnellingsbak gebruikt kon blijven worden.

Uiteraard is de verbrandingsmotor verwijderd, maar ook de benzinetank moest wijken. Daarvoor in de plaats kwam een bak voor de accu’s.
Een 144 Volt accupakket werd geprefereerd boven een 96 Volt systeem omdat Michael bovenop een heuvel woont en het extra voltage hard nodig is om bovenop de heuvel te komen.

De Golf heeft in totaal 12.500 dollar gekost (2500 voor de auto en 10.000 dollar voor de componenten van de ombouw) en heeft nu een actieradius van zo’n 70 kilometer.

Hij zegt dat de ombouw binnen het vaardigheidsniveau van de meeste mensen ligt, maar daar heb ik mijn twijfels over. Ik heb wel een technische achtergrond, maar aan een dergelijke ombouw zou ik mij niet wagen. Bovendien zal het een hele toer zijn om een dergelijk voertuig gekeurd en al op de Nederlandse weg te krijgen.

Een elektrische auto is net zo schoon als de bron van de gebruikte energie: daarom rijdt de Golf op elektriciteit die wordt opgewekt door zonnepanelen op de auto zelf én het zonnestroomsysteem op Michael’s huis.

De elektrische auto staat momenteel volop in de belangstelling tijdens de Autosalon in Parijs.
Autoproducenten geven nu al aan dat elektrisch rijden duur zal worden. Nou is ‘duur’ een relatief begrip: vergeleken met de huidige benzineprijzen zal een elektrische auto financieel niet aantrekkelijk zijn. Maar dat benzine in de toekomst alleen maar duurder zal worden is een zekerheidje, waardoor ik denk dat elektrische aandrijving toch vrij snel met fossiele aandrijving zal kunnen concurreren.

Leave a Reply