Andasol 1: nieuw mijlpaal voor duurzame energie in Europa

by admin

Andasol 1: overzicht van het 512.000 m2 grote collectorveld De eerste zonthermische krachtcentrale, Andasol-1, is deze zomer gereedgekomen. De 50 Megawatt grote CSP (Concentrated Solar Power) centrale is na een testperiode klaar om stroom op het elektriciteitsnet in te voeden. Grote delen van het zonneveld produceren inmiddels thermische energie. Deze energie heeft ervoor gezorgd dat de zouten in de warmte-opslagtanks nagenoeg geheel zijn gesmolten. De warmte uit die tanks wordt uiteindelijk door een stoomturbine gebruikt voor de productie van elektriciteit. De centrale zal zo’n 200.000 mensen van duurzaam geproduceerde elektriciteit voorzien.

Het project is gebouwd door Flagsol, een dochtermaatschappij van het Duitse Solar Millenium. De centrale, gelegen nabij Granada in het zuiden van Spanje, is de eerste van zijn soort in Europa en behoort tot de grootste thermische zonnekrachtcentrales ter wereld.

In de rijen collektors wordt de zonnestraling met parabolische spiegels op een brandlijn gecentreerd en omgezet naar thermische energie. Deze thermische energie wordt afgevoerd en opgeslagen en kan daarna gedoseerd via een stoomleidingnetwerk naar de turbine geleid worden. De effici├źnte warmteopslag vindt plaats in grote tanks gevuld met gesmolten zouten. ’s Nachts en op zon-arme momenten geven de zouten in de opslagtanks de warmte af en zo kunnen door Siemens stoomturbines aangedreven generatoren continu blijven draaien.

Andasol-1 zet nieuwe maatstaven voor elektriciteitsproductie met zonne-energie. Er is inmiddels begonnen met een tweede CSP-centrale, AndaSol-2, die in de eerste helft van 2009 voltooid moet zijn. Ook AndaSol-3 ligt al op de tekentafel.

Leave a Reply