Proefballon PvdD: leg zonnepanelen naast de start- en landingsbanen van Schiphol

by admin

 

De Nicolaas.G.Pierson Foundation (NGPF), het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, heeft een aanbeveling voor Schiphol geschreven over de benutting van de grasstroken naast start- en landingsbanen op de luchthaven en de daken van vrachtgebouwen. De graslanden die nu nog vogels aantrekken die in botsing kunnen komen met het vliegverkeer, zouden kunnen worden benut voor de aanleg van zonnepanelen, zoals eerder gebeurde op bijvoorbeeld de luchthaven van Denver. Daarmee zou Schiphol zich kunnen ontwikkelen tot de grootste zonnekracht centrale van Nederland en tot één van de meest milieuvriendelijke luchthavens van de wereld.

De luchthaven heeft zelf, in de vorm van het Klimaatplan Schiphol, de doelstelling dat in 2020 tenminste 20% van haar eigen jaarlijkse energiebehoefte (20% van 160 GWh) met duurzame energiebronnen moet worden opgewekt. De NGPF heeft berekend dat voor een dergelijke ambitie een investering van 250 miljoen euro nodig is voor de bouw van een zonnekrachtcentrale 50 MW.

 

Duurzaamheidstax i.p.v. Vliegtax

 

De vliegtax, die sinds 1 juli van kracht is, is om milieu-redenen ingevoerd en heeft als doel het vliegverkeer minder hard te laten groeien. De tax stuit op veel weerstand, mede omdat de passagier niet het gevoel heeft dat de belasting ten goede komt aan het milieu. En terecht, het geld dat wordt binnengehaald via vliegtaks wordt niet besteed aan het milieu, maar ‘verdwijnt’ naar de algemene middelen.

Mijn idee: voer een ‘duurzaamheidstax’ in (eventueel gecombineerd met een verlaging van de vliegtax) en investeer de volledige opbrengst in duurzame energieproductie op de luchthaven. 

  

Voorbeeld: hef per vliegtuig 50 euro extra landingrechten. Bij een gemiddelde bezetting van 150 reizigers per vliegtuig is dat slechts 33 cent per passagier. Hiermee haalt Schiphol 21 miljoen euro per jaar op (uitgaande van 2008 prognose van 420.000 vluchten per jaar).

 

Voor dat  bedrag kan ongeveer 4,5 megawattpiek aan pv-panelen aangekocht worden. Als dat Suntech panelen zijn zoals die hier op het dak liggen (0,81 * 1,58 mtr), ligt er na 1 jaar aan beide zijden en over de volledige lengte van de Polderbaan (3800 meter) 6 rijen aan zonnepanelen. Die panelen produceren zo’n 4000 MWh per jaar. En ieder jaar komt er een zelfde hoeveelheid bij.

 

Tegen 2020 ligt er dan 50 megawattpiek langs de startbanen, goed voor ruim 40 gigawattuur per jaar, waarmee de doelstelling van de luchthaven ruimschoots gehaald wordt.

Ik denk dat de gemiddelde passagier een dergelijk systeem veel beter kan waarderen dan de huidige vliegtax.

Leave a Reply