USA en klimaatverandering: van de hakken in het zand tot kartrekker?

by admin

Barack Obama en leiders van het congres bereiden snelle wetgeving voor om de Amerikaanse emissie van broeikasgassen te minderen en het gebruik van duurzame energiebronnen een vliegende start te geven.

 

Twee wetsontwerpen worden geïntroduceerd zodra Obama zijn intrede neemt in het Witte Huis.

Eén voorziet in een jaarlijkse investering van 15 miljard dollar (11 miljard euro) ter bevordering van innovaties in duurzame energietechnieken. De andere zal de weg plaveien voor de opzet van een systeem van verhandelbare emissie-vergunningen.

 

Persoonlijk denk ik dat tegen die tijd veel meer elektrische auto’s rondrijden. Heeft de Nederlandse regering al zo’n ontwikkelplan “elektromobiliteit” liggen?

De ontwerpen moeten de start betekenen van een grondige inhaalslag van het zwaar vervuilende Amerika. Gezien het uitstoot-niveau van de gemiddelde Amerikaan (grafiekje hiernaast) is dat nodig ook.

De wetsontwerpen kunnen vrij vlot door Houses of Congres geloodst worden aangezien de Democraten er een meerderheid hebben.

Sommigen verwachten dat de wetsontwerpen reeds komende zomer tot wet gepromoveerd kunnen worden.

Ook al de introductie van de wetten enige vertraging kunnen oplopen, ik geloof sterk dat de VS met Barack Obama aan het roer op het gebied van energie en klimaat een totale revolutie zal ontketenen.

 

Leave a Reply