Magnetron: serieuze sluipverbruiker!

by admin

Geïnspireerd door enkele forumleden van het Duurzame Energie forum op Tweakers.net, heb ik zelf ook de verbruiksmeter ter hand genomen en het sluipverbruik van enkele apparaten in huis gemeten.
Aangekomen bij de magnetron (een Samsung combimagnetron uit 2007), bleek deze een stand-by verbruik te hebben van liefst 7 watt. Voor dat verbruik wordt de tijd digitaal aangegeven en het apparaat is “ready-for action”.
Buiten dat ik een stand-by-verbruik van 7 watt absurd hoog vind, is dat stand-by staan wel zó ontzettend belangrijk voor een apparaat dat waarschijnlijk meer dan 99% van de tijd niets staat te doen (behalve de tijd aangeven)? 7 wattuur continu betekent 5 kWh per maand en 60 kWh per jaar. Voor ons is 60 kWh 3% van het totale jaarverbruik.
Nu zullen veel mensen zeggen: ‘Tja, een magnetron verbruikt nu eenmaal stroom, en het is ‘maar’ 7 watt..’ Maar als je een 7-watt (spaar)lamp 24 uur per dag, 365 dagen per jaar laat branden in een ruimte waar je bijna nooit vertoeft, dan zullen diezelfde mensen dát wel belachelijk vinden.
Enfin, er zit nu dus een stekkerschakelaar á €1,20 tussen. Die stekker zal zich met 1 maand al hebben terugverdiend. Ik wil het nog wat fraaier aanleggen, maar voorlopig gaat het prima zo.
Gelukkig is het geen ‘echte’ inbouwmagnetron: bij een inbouwapparaat is het lastig, misschien wel onmogelijk, om er een schakelaar tussen te monteren.

2 Reacties op “Magnetron: serieuze sluipverbruiker!”

  1. Goed bezig! Waar heb je die schakelaar vandaan?
    Hier bij de praxis is is 4 euro, dat is alweer een half jaar 😉

  2. Wil ook een nieuwe magnetron kopen en probeer er achter te komen wat het standby verbruik is voordat ik hem koop, dit blijkt erg lastig te zijn, er is bijna geen informatie over te vinden. Is het volledig uitschakelen geen probleem voor de klok? Mijn vorige magnetron werkte alleen als de klok weer was goed gezet, dat is ook niet echt handig.

Leave a Reply