Op naar een ‘groene’ kerst!

by admin

..
Tijdens de feestmaand is het goed wat extra te rekening te houden met het milieu.

Kerstmis hoeft geen extra belasting te zijn voor het mileu. Met een beetje instapnning en fantasie kunnen we de mileubelasting enorm beperken. Hier volgen enkele ideeën om u met zorg voor de aarde door de feestmaand te helpen.

Koop minder

Sommige cadeau’s vullen een praktisch nut en moeten nieuw aangeschaft worden. Maar veel cadeau’s zijn meer een gebaar. Niet alle cadeau’s hoeven uit de winkel te komen, het zelf maken van een cadeau geeft er een persoonlijke en unieke touch aan. U kunt meer geven terwijl u minder uitgeeft.

Koop bewust – denk groen

 • Zoek naar lokaal gemaakte cadeau’s – veel presentjes hebben een halve wereldreis gemaakt om in Nederland te geraken. Transport van goederen draagt bij aan de opwarming van de aarde.
  Kies voor cadeau’s gemaakt uit gerecyclede bronnen
 • Geef batterij-loze cadeau’s
 • ‘Her-schenken’ is OK – er is veel discussie over etiquette achter de her-schenk trend, het doorschuiven van een cadeau die u niet nodig heeft. Waarom de discussie? Her-scenken is uitermate zinvol. Als u iets heeft gekregen wat u niet nodig heeft, zoek dan naar manieren om het cadeau door te geven aan iemand die het wel kan gebruiken. Let wel op dat het cadeau niet aan de oorspronkelijke gever wordt teruggegeven!

Verminder de impact van kerstverlichting

 • Verminder de buitenverlichting – wat minder lichtjes zijn nog steeds aantrekkelijk.
 • Gebruik LED verlichting
 • Schakel de (buiten)verlichting ’s nachts uit.

Kies een echte boom

Hoewel kunststof bomen opnieuw te gebruiken zijn, toch zijn echte bomen de meer milieuvriendelijke keuze. Kunststof bomen zijn gemaakt van plastics, en er zijn meer grondstoffen gebrukt tijdens de fabricage en transport. Echte bomen worden worden opnieuw ingeplant, of zijn plaats wordt opgevuld voor een nieuwe boom. Tijdens de groei slaan ze CO2 op, en echte bomen worden dichtbij huis gekweekd en verkocht. Én, allen echt bomen ruiken naar Kerstmis!

meer tips staan op eartheasy.com

2 Reacties op “Op naar een ‘groene’ kerst!”

 1. Eens kijken of de comments werken 😉

  Goede tips! Beter nog: koop geen kerstboom! 🙂

 2. Zeker goede tips!

  Heb er nog eentje, heeft betrekking op het bestellen van kerstpakketten.. ook een belangrijk aspect van de kerst voor velen. Bestel kerstpakketten voor 2009 bij Sligro, zeer uitgebreid en gevarieerd assortiment dus iedereen wordt er blij van! Neem maar eens een kijkje op: http://www.sligro-kerstpakketten.nl!

Leave a Reply