De ‘boom’ is over: overcapaciteit zorgt voor lagere prijzen van zonnepanelen

by admin

Enorme 168% overcapaciteit voorspeld in 2009, resulterend in naar beneden duikelende moduleprijzen

De fotovoltaische industrie wordt slachtoffer van zijn eigen succes. Na 8 opeenvolgende jaren van explosieve groei zal, mede door de kredietcrisis, reeds dit jaar een productieoverschot ontstaan. in 2009 zal het overschot zelfs 168% bedragen. (voor de duidelijkheid: dit betekent dat tegenover ieder geinstalleerd zonnepaneel er voor 1,68 paneel geen bestemming gevonden zal worden)

De korte-termijn boost in Duitsland en (vooral) Spanje hielden de bedrijven in zonne-energie lang aan het werk en de prijzen hoog, maar die groei is over. Naar verwachting zullen de moduleprijzen komend jaar zo’n 30% naar beneden duikelen. In Nederland kan dat betekenen dat de prijs per watpiek onder de 4 euro zal zakken.

Volgens iSupply, onderzoeksinstituut in de electronicabranch, zal in 2009 het totale geinstalleerde vermogen op ongeveer 4,2 GW uitkomen (+ 9,6% t.o.v. 2008), maar het geproduceerde vermogen zal op zo’n 11,1 GW uitkomen (+44% t.o.v. 2008!). Dit zal onherroepelijk resulteren in lagere omzetten en sommige nieuwe fabrikanten uit (voornamelijk) Azië zullen het moeilijk krijgen om het hoofd boven water te houden.

Voor de particulier die zelf elekriciteit wil opwekken is dit goed nieuws natuurlijk, de financiële drempel om te investeren in een pv-systeem gaat flink omlaag.

Bron: PVTech

2 Reacties op “De ‘boom’ is over: overcapaciteit zorgt voor lagere prijzen van zonnepanelen”

  1. Dit is toch juist goed nieuws voor mensen die zelf hun eigen energie willen opwekken?

  2. Nou..Hier staat ook een leuk stuk over de groot plaatsting in Dld. Wat ik nu eigenlijk mis is een grafiekje van de prijsdaling van de diverse modulen..

    http://polderpv.nl/nieuws_PV52.htm#19dec2009_Duitse_PVexplosie_in_the_making

Leave a Reply