(Zonne-)Energie nieuws - 2e kwartaal 2008


30 juni 2008

Zonnestroomproductie juni: 146,6 kWh

 

Juni verliep over het algemeen warm en zonnig: de zon scheen gemiddeld over het land circa 240 uur tegen 192 uur normaal.

De maand juni was de eerste maand waarin het zonnestroomsysteem weer op volle sterkte was. Er is 146,6 kWh geproduceerd, waarvan er 101 zijn teruggeleverd. Omdat we 75 kWh hebben afgenomen van de leverancier, betekent dit dat juni 2008 de eerste "elektriciteitsneutrale" maand in de geschiedenis van Herberg PV is. Wat heet, er is zelfs een overschot van 26 kWh! (het is wel zo dat we een lang weekend van huis waren, dat drukt het verbruik natuurlijk.) Nu nog die teruggeleverde kilowatts uitbetaald zien te krijgen.. (zie bericht hieronder)

 

Zie de Opbrengstpagina voor meer details.

Omdat de omvormers sinds de paneelvervanging aan elkaar gekoppeld zijn, is het niet meer mogelijk de twee strings apart te meten. De opbrengst geldt voortaan voor de gehele installatie.t  


30 juni 2008

'Altijd NUON'...jaja...

 

Het is inmiddels bijna 3 maanden geleden dat de meteropnemer langs geweest is.

De jaarafrekening is alláng verrekend (bijna 300 euro terug ontvangen, lang leve zonnestroom!), maar op het uitbetalen van de teruggeleverde energie (248 kWh) is het nog steeds wachten. (Nuon kan (of 'wil'..) nog steeds niet salderen via de jaarafrekening; voor de terugleveraars moet een aparte creditnota worden opgesteld.)

 

Begin mei heb ik al eens contact gehad met Nuon afdeling Saldering: "ja meneer, het opstellen van de creditnota kan een maand langer duren, maar in juni zal het afgehandeld worden!" Nou, tot vandaag niks dus.

 

Maar weer eens gebeld vandaag, maar ik krijg nu zelfs helemaal geen contact meer: "Wegens omstandigheden kunnen wij u niet te woord staan. Probeert u het later nog eens".

Pff, wat een bedrijf.. Ze verkopen zelfs weer zonnepanelen tegenwoordig (graantje meepikken uit de SDE-ruif,) maar als je een vraag hebt over terugleveren zijn ze niet thuis. Maar goed, ik probeer het morgen wel opnieuw, ik wil mijn teruggeleverde groene kilowattjes toch ooit uitbetaald krijgen..

 

Ik ben eigenlijk wel klaar met Nuon. Ik ga op zoek naar een leverancier die zich welwillender opstelt tegenover decentrale opwekkers.

 

... maar hier niet meer!

.


26 juni  2008

Zonne-vlieger vliegt 27 uur aan één stuk

 

Hij vliegt en vliegt en vliegt, het onbemande vliegtuigje van de Technische Universiteit van Zürich (CH). Maar liefst 27 uur is het aan één stuk in de lucht gebleven.

Het 2,5 kilo lichte vliegtuig (spanwijdte 3,2 meter) is oorspronkelijk ontwikkeld door de TU van Lausanne, in opdracht van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Het doel was een vliegtuigje te ontwikkelen die om de planeet Mars zou kunnen cirkelen. Door geldgebrek is dit project een vroege dood gestorven. Daarna heeft de TU Zürich het project overgenomen.

Na een mislukte testvlucht vorig jaar wegens te sterke wind, is de recente testvlucht perfect verlopen.

 

De zonnecellen op de vleugels (met een totaaloppervlak van 0,5 m2) laden een lithium-ion accu. Overdag word de accu opgeladen, die 's nachts de motor van stroom voorziet.

 

Volgens de onderzoekers is het vliegtuigje, bijgenaamd de Sky Sailor, klaar om zijn rondjes om de rode planeet te vliegen. Het vliegtuig kan worden opgevouwen in een capsule en naar Mars worden gestuurd. Daar kan het worden het opengevouwen, waarna het verkenningsvluchten kan uitvoeren.

Helaas ontbreekt het ESA aan financiële middelen om het project daadwerkelijk uit te voeren.

 

Er wordt nu naar andere toepassingen voor de zonne-vlieger gezocht. Mogelijk dat het vliegtuigje ingezet kan worden voor de bewaking van wegen, pijpleidingen en bosbranden.

bron: www.spiegel.de.t 


24 juni 2008

Nieuw dagrecord!

 

Vandaag was het ideaal weer voor een hoge zonnestroomproductie: nagenoeg onbewolkt en niet té warm.

 

De 7 panelen hebben gezamenlijk 7,50 kilowattuur opgewekt, wat zowel absoluut als relatief een nieuw record betekent.

Het oude record was in handen van de inmiddels van het dak gehaalde Titan panelen: die kwamen in hun goede dagen eenmalig tot 4 kWh op 1 dag (6,25 kWh/kWp). De huidige panelen haalden vandaag 6,42 kWh/kWp.

 

Met iets meer wind had er nog meer ingezeten (meer wind betekent meer koeling; zonnecellen presteren nu eenmaal het best als de celtemperatuur niet al te hoog oploopt), maar ik ben allang blij dat de installatie weer terug op niveau is. 


17 juni  2008

Nuon Helianthos gaat zonnecelfolie maken in nieuwe fabriek in Arnhem

Helianthos is een dochter van Nuon Retail en deze afdeling ontwikkelt sinds enkele jaren technologie en een productieproces voor zonnecelfolie.

De ontwikkeling is dusdanig gevorderd dat een proeffabriek opgestart wordt in een nieuwe productiefabriek op industrieterrein Kleefse Waard in Arnhem. Het streven is om in september de proefproductielijn in het nieuwe gebouw in gebruik te nemen. De officiële opening van de proeffabriek vindt enkele maanden later plaats.

 

De door Nuon ontwikkelde lichte en buigzame zonnecelfolie heeft als basis dunne-film amorf silicium; dit is tweehonderd maal dunner dan een kristallijne zonnecel en is vooral geschikt voor grote dakoppervlakken.

 

Řystein Lřseth (voorzitter van de Raad van Bestuur van Nuon) liet nog de volgende uitspraak optekenen: "Wij zien grote kansen voor dit product, zeker gezien onze ambities op het gebied van duurzame decentrale opwek.

 

Hmm, als hij dat écht zou menen zou Nuon allang salderen op de jaarafrekening. Maar dat is nog steeds niet voor elkaar, Nuon blijft creditfactuurtjes maken voor de teruggeleverde energie. En voor het opstellen van dat creditnotaatje hebben ze nog een maand langer nodig dan het opstellen van de jaarafrekening.

Ik heb een paar weken eens geďnformeerd wanneer Nuon de 248 kWh gaat uitbetalen: volgens de dame van Nuon zou het deze maand nog gaan gebeuren. Ik ben benieuwd!

Bron: De Stentor.... 


15 juni  2008

UNESCO monument krijgt gezelschap van grootste zonnestroomcentrale van China

 

De kleine stad Shilin in het zuidwesten van China is vooral bekend van het Stenen Woud, een 80 ha groot karstlandschap welke 270 miljoen jaar geleden werd  gevormd uit een drooggevallen koraalzee. Erosie en water zorgden er vervolgens voor dat er puntige kalksteenformaties ontstonden.

Het gebied is door UNESCO in 2007 toegevoegd aan de lijst van wereldnatuurerfgoederen.

 

Naast het unieke natuurfenomeen zal het Chinese werelderfgoed volgend jaar gezelschap krijgen van een uniek stuk duurzame energieopwek.

 

Nabij Shilin zal dan een zonnestroomcentrale geopend worden met een totale zonnepaneel-oppervlakte van 173 hectare. Het maximum vermogen zal 66 megawatt bedragen en hiermee zal het bij de ingebruikname de grootste PV-centrale van China zijn.

 

 

Shilin ligt in de provincie Yunnan en deze streek is prima geschikt voor zonne-energie omdat het hoog gelegen is. (hoe hoger, hoe hoger de zonstraling).

 

bron: www.gokunming.com.t 


12 juni  2008

Hyundai stort zich op de productie van zonnecellen

 

Het mega-concern Hyundai Heavy Industries gaat zich richten op de productie van zonnecellen en -panelen.

Het Zuid-Koreaanse concern heeft de ambities een belangrijke globale speler te worden in de nog steeds groeiende zonne-energie markt.

's Werelds grootste scheepsbouwer heeft momenteel een relatief klein zonnecel-fabriekje (30MW), maar momenteel wordt er aan een nieuwe fabriek gewerkt die in 2009 geopend zal worden.

 

Hyundai pakt het meteen groot aan: er zijn in Duitsland 5 productielijnen besteld van 54 MW elk: deze zullen in 2009 opgeleverd worden, waarna de productie kan aanvangen. De fabriek zal een productiecapaciteit krijgen van 270 MW per jaar.

 

Hyundai heeft inmiddels contracten gesloten voor de levering van multikristallijne silicium wafers, het basisproduct van zonnecellen. De Chinese firma LDK zal van 2009 tot 2015 in totaal 450 megawatt aan wafers leveren.

t 


10 juni  2008

Slimme meter kost 14 Megawatt extra

Persbericht van de Zonnestroom Producenten Vereniging:

 

De slimme meter komt binnen niet al te lange tijd in de meterkast. Slim zijn gaat niet voor niets, slim zijn kost energie. De nieuwe meter gaat volgens de vereniging van energiebedrijven, Energiened, alleen al aan de consumentenkant 2 Watt aan stroom verbruiken.

Omdat er net zoveel slimme meters komen als er huishoudens zijn (7 miljoen) en een meter 24 uur per dag aan staat, introduceren de energiebedrijven hier een enorme, verplichte sluipverbruiker (dag en nacht 14 megawatt). Dit is dag in, dag uit heel veel stroom: net zoveel als 16 grote windturbines bij elkaar per jaar leveren, In zonnepanelen uitgedrukt is dat stroomverbruik hetzelfde als 1 zonnepaneel van 20 Wattpiek per huishouden oplevert, of de productie van een zonnestroompark van 140+ miljoen Wattpiek.

De Zonnestroom Producenten Vereniging heeft hierom een brief gestuurd aan de ministers van Economische Zaken en van Milieu/VROM met daarin het verzoek om de slimme meter 100% klimaatneutraal in te voeren. Anders zijn de consumenten en het milieu de dupe, jaar in, jaar uit.

Klimaatneutraal wil zeggen 16 extra grote windturbines om het sluipverbruik van de slimme meter te compenseren....
 5 juni  2008

Nieuwe SDE subsidie voor duurzame warmte

 

Het ministerie van Economische Zaken maakte vandaag bekend dat de SDE subsidieregeling voor zonnewarmte ingaat op 1 september 2008.

Tot 2011 wordt er 62 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een aanschafsubsidie voor 10.000 zonneboilers, 7000 warmtepompen en 1000 micro-wkk-installaties, ook wel bekend als de HRe ketel.

 

Voor zonneboilers is er in 2008 en 2009 een gemiddelde subsidie van 600 euro per installatie beschikbaar, voor warmtepompen 5000 euro en voor de HRe ketels 1000 euro.

 

Ik vraag me af of het nut heeft me voor deze subsidies aan te melden.

 

- De HRe ketel valt als eerste af: wij hebben vorig jaar nog de oude ketel laten vervangen door een HR combiketel. Bovendien heb ik mijn vraagtekens bij het duurzame karakter van de HRe ketel. Want hoe je het wendt of keert, er wordt fossiele brandstof gebruikt om elektriciteit te maken. Alleen in plaats van dat het centraal opgewekt wordt door de energiemaatschappij, vindt dat nu plaats op kleine schaal, in huis. Dat de HRe ketel überhaupt onder de SDE-paraplu valt, is mijns inziens nogal dubieus.

 

- De warmtepomp is een geweldige ontwikkeling, maar rendeert het best als er tijdens de bouw van het huis al rekening mee gehouden wordt. Daarom denk ik dat warmtepompen vooral toegepast gaan worden in nieuwbouwprojecten. Maar ik ga me hier wel in verdiepen.

 

- De zonneboiler. Heeft zich al voldoende bewezen. Enige nadeel is dat het rendement, en dus de terugverdientijd, erg afhankelijk van het verbruik.

Wij verbruiken met zijn drietjes hooguit 20 kuub gas per maand voor warmwater, en daar koken we nog van ook. Algemeen wordt gesteld dat een zonneboiler de gaskosten voor warm water met ongeveer 50% kan verlagen. Voor ons zou dat dus een besparing betekenen van 120 kuub gas, zo'n € 60 bij de huidige gasprijs.

Bij een gemiddelde prijs van € 2000 (incl. montage) geeft dat voor ons een terugverdientijd van ruim 33 jaar.

Goed, dat zal wel worden verkort door de stijgende gasprijs, maar toch. En 600 euro aanschafsubsidie verlaagt de terugverdientijd (in onze situatie) zo met nog eens 10 jaar.

 

Een zonneboiler is dus vooral rendabel als je veel gas verstookt voor warm tapwater. Als je al zuinig bent met warm water, wordt een zonneboiler al minder interessant.

Want anders dan bij zonnestroompanelen is er voor warm water geen buffer in de vorm van een openbaar net, waar je de energie die je zelf niet gebruikt aan kunt terugleveren.

Tijdens twee weekjes afwezigheid tijdens de zomervakantie wordt het boilerwater constant tegen het kookpunt gehouden, maar het rendement is 0 want het warme water wordt door niemand gebruikt. Terwijl mijn zonnepanelen de niet gebruikte kilowattjes via de teruglevermeter het net op blijven sturen en als eerste bij de buren worden aangeboden.

Bron: MinEZ.nlt 


4 juni  2008

EK 2008: teams in poule C (met Nederland) spelen in bijzonder "groene" stadions

 

Komend weekend geht's los: het Europees Kampioenschap voetbal in Oostenrijk en Zwitserland!

Er is veel geld en energie gestoken in het opknappen en uitbreiden van de diverse stadions.

Het bijzondere van de 2 stadions waar de landen in poule C (de poule met Nederland) hun wedstrijden afwerken, in Bern en Zürich, is dat die ook energie ópwekken middels forse zonnestroominstallaties op het stadiondak.

 

De installatie op het "Stade de Suisse-Wankdorf" in Bern, thuisbasis van FC Young Boys, is zelfs het grootste stadiongeďntegreerd zonnestroomsysteem ter wereld. Maar liefst 7930 Kyocera zonnepanelen liggen er op het stadiondak, goed voor 1346 kilowattpiek aan vermogen. En juist in dit stadion mag het Nederlands elftal zijn groepswedstrijden tegen Italië, Frankrijk en Roemenië spelen.

 

Dat worden wedstrijden vol spanning, zowel in als óp het stadion!

 

Stadion: Stade de Suisse-Wankdorf - Bern

 

Zonnepanelen: Kyocera, totaal 7930 stuks

 

Maximum vermogen: 1.346 KWp

Jaarlijkse hoeveelheid stroom: >1,1 miljoen kWh
 

Stadion: Letzigrund-Stadion - Zürich

 

Zonnepanelen: Solarworld, totaal 1.276 stuks Zonnecollectoren 90 m2

 

Maximum vermogen: 223 KWp

Jaarlijkse hoeveelheid stroom: 184.000 kWh

t 


2 juni 2008

Gebrekkig presterende Titan panelen zijn vervangen door nieuwe Suntech zonnepanelen

 

Vandaag zijn de gebrekkig functionerende 'Titan' zonnepanelen, die sinds maart 2007 op het dak lagen, vervangen door nieuwe Suntech panelen.

 

De afgelopen maanden is vergeefs geprobeerd de ondermaatse prestaties van Titan panelen (4*160Wp) weer op niveau te krijgen. Eerst werden de panelen direct aan aarde verbonden, vervolgens werd de Steca500 omvormer vervangen door een Mastervolt Soladin 600. Helaas hebben deze acties niets geholpen, de panelen bleven zo'n 30% onder hun niveau presteren. Dit duidde erop dat het probleem in de zonnepanelen zélf zat. Daarop heeft leverancier Esdec aangeboden de panelen te vervangen.

 

Het zijn Chinese Suntech STP165S-24 panelen geworden, 165 Wp per stuk dus en eveneens opgebouwd met monokristallijne zonnecellen. Het totale vermogen op het dak is met 20Wp verhoogd; van 1150 Wp naar 1170 Wp.

Van de Titan panelen die van het dak afgekomen zijn is uiterlijk niets te zien dat op het verminderde presteren kan duiden. Misschien zit er ergens een slechte soldeerverbinding op een paneel: en als er één paneel minder presteert trekt die de andere 3 ook naar beneden omdat de panelen in serie geschakeld zijn. Maar dat is niet zeker.

 

De Indiase Titan panelen waren uitgerust met Amerikaanse Sunpower zonnecellen, met louter backcontacten.

Het idee hierachter is dat het weglaten van frontcontacten voor minder schaduw op de cellen zorgt, wat het rendement zou verhogen.

Sommige series van deze bijzondere zonnecellen had te lijden aan het Oppervlakte Polarisatie Effect, een situatie waarbij de losgemaakte elektronen (de stroom) zich niet richting omvormer bewegen, maar zich ophopen aan de voorzijde van de zonnecel (en wat dus vermogen kost). Of mijn Titan panelen hier last van hadden is niet duidelijk geworden, maar het is niet waarschijnlijk. Het aarden van de panelen had dit effect namelijk ongedaan moeten maken. De Suntech panelen hebben zonnecellen met zowel back- als frontcontacten. Hieronder een paar close-up's van de nieuwe en oude panelen.

Close-up van een nieuw Suntech zonnepaneel, met back- én frontcontacten

Close-up van 1 van de verwijderde Titan panelen, met Sunpower zonnecellen zónder frontcontacten.

 

Tegelijkertijd is de Mastervolt Soladin 600 weer terug vervangen door de Steca 500 omvormer die er oorspronkelijk ook hing.

Er is afgelopen weekend een nieuwe groep in de meterkast toegevoegd; dit maakt het mogelijk de beide Steca's aan elkaar te koppelen en op de nieuwe groep aan te sluiten.

Tot slot: een pluim voor Esdec, de leverancier uit Deventer. De firma heeft zich zeer bereidwillig opgesteld om de opbrengstproblemen op te lossen.t  


31 mei 2008

Zonnestroomproductie mei: 138,3 kWh

 

Mei is ten einde. Een maand die -op de laatste week na- zeer zonnig is verlopen: het KNMI noteerde t/m 29 mei voor De Bilt al 275 zonuren tegenover 209 normaal.

De 7 zonnepanelen hebben in mei 138,3 kWh geproduceerd. Met een maandverbruik van 149 kWh betekent dat dat we nét niet 'elektriciteitsneutraal' zijn geëindigd.

 

De 3 ET Solar panelen (510 Wp) hebben opnieuw veel beter gepresteerd dan de 4 Titan panelen (640 Wp): 69,6 tegen 68,7 kWh. Indien de Titans normaal gewerkt hadden, was de totale productie op ongeveer 155 kWh uitgekomen en had de eerste elektriciteitsneutrale maand een feit geweest.

Wellicht dat het de komende maanden wél gaat lukken, want de ondermaats presterende Titan panelen zullen begin volgende week worden vervangen door 4 andere panelen (géén Titan).

 

Zie de Opbrengstpagina voor meer details.t  


27 mei  2008

Signet Solar neemt 's werelds grootste dunnefilm module in productie

 

Het Duitse Signet Solar heeft aangekondigd dat het gaat starten met de productie van 's werelds grootste dunnefilm zonnemodule. Signet Solar is een betrekkelijk nieuwe fabrikant van zonnepanelen en heeft in krap één jaar een productiefaciliteit van 20.000 m2 uit de grond gestampt nabij Dresden (D).

 

De recordmodule met flinterdunne zonnecellen op siliciumbasis meet liefst 2,2 bij 2,6 meter, zo'n 5,7 vierkante meter dus.

De module levert zo'n 248 Wp aan vermogen. Een "traditionele" siliciummodule heeft voor dat vermogen ongeveer 1/3 van dat oppervlak nodig, maar dunnefilm panelen zijn veel goedkoper te produceren (al heb geen prijzen kunnen ontdekken op de site van Signet Solar)

Het paneel is frameloos; de benodigde stevigheid wordt bereikt door de cellen aan beide zijden op te sluiten in glasplaten van gehard glas.

 

De panelen zullen hun toepassing vooral gaan vinden in dakgeďntegreerde- en vrijstaande installaties.

In juni begint de vervaardiging van prototypen, serieproductie begint een maand later. De volledige productie tot eind 2009 is al uitverkocht.

Bron: Oekonews.att 


26 mei  2008

Minister Cramer opent 2 energieneutrale woningen in Friesland

 

Minister Cramer heeft in het Friese Kollumerland twee energieneutrale woningen geopend. De woningen zijn het resultaat van een innovatief samenwerkingsproject tussen de gemeente en twee lokale bouwbedrijven. Ook studenten zijn bij het project betrokken.

Minister Cramer opende de woningen symbolisch door een boom te planten. Ze gaf aan er trots op te zijn, dat er op lokaal niveau dergelijke initiatieven van de grond komen.
Wethouder Hogendorp legde de toehoorders vervolgens de energievisie van de gemeente Kollumerland voor. De ambitie is om in 2020 als gemeente energieneutraal te zijn, en de bouw van de voorbeeldwoningen zijn in dat streven de belangrijke eerste stap.


Om de kwalificatie "energieneutraal" (hoewel dat nog steeds afhangt van de wil om te besparen van de bewoners) te bereiken zijn de 2 woningen o.a. voorzien van de volgende features:

·         dakgeďntegreerde zonnepanelen

·         zonneboiler, inclusief hotfill aansluiting voor de wasmachine

·         warmtepomp voor ruimteverwarming en -koeling

·         driedubbel HR-glas en maximale isolatie voor wanden, vloeren en dak.

Op de website www.bluelinewoningen.nl is meer informatie over de woningen te vinden. De modelwoningen zijn ook tijdens de Dag van de Bouw, op zaterdag 31 mei, geopend.

Bron: Bouwend Nederland.t 


26 mei 2008

Mei 2008 op koers voor 1e elektriciteitsneutrale maand voor Herberg PV

 

De maand mei is op koers om de allereerste "elektriciteits-neutrale" maand te worden voor Herberg PV.

Tot en met vandaag zijn er 125 kilowatts verbruikt, waarvan 44 geleverd door de zonnepanelen en 81 door de energieleverancier. Daarnaast is dankzij de vele zonnige dagen inmiddels 81 kWh teruggeleverd aan het net.

 

Het zal er om gaan spannen of mei inderdaad elektriciteits-neutraal kan afsluiten: ons dagverbruik ligt gemiddeld op zo'n 5 kWh, en gezien de weersverwachting voor de komende dagen (vrij veel bewolking) is het twijfelachtig of de zonnepanelen die 5 kWh/dag zullen opwekken.

 

 

 

 

t 


13 mei  2008

TU Eindhoven komt met innovatie voor zonnecellen

 

Natuurkundigen van de TU Eindhoven en het Duitse Fraunhofer Institut hebben aangetoond dat een dun laagje aluminiumoxide aan de zonzijde het rendement van kristallijne silicium zonnecellen verbetert tot ruim 23 procent.

Het 30 nanometer dunne laagje aluminiumoxide verandert de moeite die het lichtdeeltjes kost om in silicium elektronen van hun plaats te brengen, waardoor de elektrische spanning ontstaat.

 

Het aanbrengen van het laagje kost relatief weinig, maar het verhoogt het rendement zomaar met 1,3% (absoluut).

Dat lijkt niet veel, maar relatief gezien betekent het een verbetering van 6%, wat in de wereld van zonnecel-onderzoek een reuzenstap is.

 

Volgens de TU Eindhoven hebben diverse zonnecel fabrikanten reeds interesse getoond in de Duits-Nederlandse vinding.

Bron: Volkskrant.t 


12 mei  2008

Obama laat zich informeren over zonne-energie

 

Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft afgelopen weekend een bezoek gebracht aan PV Powered, een inverter fabrikant in Oregon. In Oregon worden op 20 mei voorverkiezingen gehouden bij de democraten.

 

In de bijbehorende speech hield Obama een pleidooi voor meer duurzame energie.

Als hij het voor het zeggen heeft in de toekomst wordt er 150 MILJARD dollar geinvesteerd in duurzame energie in de USA in de komende 10 jaar.

Dit zou dan ook nog eens 5 miljoen banen opleveren in de duurzame energie business.

 

Uiteraard werd in dezelfde speech de nodige kritiek geleverd op de Republikeinen in het algemeen en John Mc Cain, de Republikeinse presidentskandidaat, in het bijzonder.

Zo heeft Mc Cain geopperd om de benzineaccijns tijdens de zomermaanden te verlagen, om zo de Amerikanen tegemoet te komen bij de gestegen benzineprijzen. Obama ziet niets in dat plan, omdat het vooral de oliemaatschappijen erg rijk maakt, en de prikkel om minder energie te gebruiken wordt weggenomen.

 

Het lijkt erop dat de democraten en de Amerikanen in ieder geval op het gebied van klimaat en energie in november écht iets te kiezen hebben, wanneer de nieuwe president gekozen wordt.

 

Obama's speech in Oregon is hier te bekijken.

Bron: Renewablenergyworld.comt 


9 mei  2008

Essent gaat tarieven voor gas en stroom verhogen

 

De meeste energiebedrijven wachten tot juni met het bekendmaken van de nieuwe energietarieven, maar Essent laat alvast voorzichtig doorschemeren dat prijzen voor elektriciteit en gas medio dit jaar zullen stijgen.

Hoeveel precies wordt volgende maand pas duidelijk, maar aangezien de E-prijs op de professionele markt door exploderende olie- en gasprijzen alleen al in 2008 zo'n 18% is gestegen, zal voor de consumentenmarkt een evenredige verhoging niet onwaarschijnlijk zijn.

 

Eerder deze week informeerde Nuon ons over het nieuwe voorschotbedrag; deze komt 15 euro lager uit dan afgelopen jaar (leve zonnepanelen! Maar ook de zachte winter hielp mee.)

Maar vermoedelijk zal het voorschot vanaf juli ook voor ons weer aangepast (verhoogd) worden.

Bron: Enegieraad.t 


30 april 2008

Opbrengst April: bijna 100 kWh

 

De 7 zonnepanelen hebben de afgelopen aprilmaand bijna 100 kWh geproduceerd. De meters bleven uiteindelijk steken op 99,1 kWh.

Opvallend is dat de ET Solar panelen (510 Wattpiek) méér hebben opgewekt dan de 640 Wp Titan panelen: 50,2 kWh tegen 48,9 kWh. Ondanks de recente modificaties aan het Titan systeem wil de productie helaas nog niet terug op peil komen.

Van de 99,1 kWh hebben we er 40 zelf verbruikt, de rest is teruggeleverd aan het net. Ik had al wel vermoed dat er na de uitbreiding meer teruggeleverd zou worden (absoluut maar ook relatief), maar 60% is meer dan ik verwacht had.

Zie de Opbrengstpagina voor meer details.t 


28 april  2008

Duits teruglevermodel: opnieuw geluiden voor verlaging van terugleververgoeding

 

In Duitsland wordt er druk uitgeoefend om de even geniale als simpele terugleverregeling voor zonnestroom in te krimpen.

Het is vooral regeringspartij CDU van Bundeskanslerin Angela Merkel die om een aanpassing naar beneden vraagt van deze Duurzame Energie Wet (Erneuerbare-Energien-Gesetz, kortweg E.E.G).

 

Dat zo'n conservatieve partij de mogelijkheden van zonne-energie niet op juiste waarde weet te schatten is ook wel enigszins te verwachten..

Maar los hiervan lijkt de E.E.G. slachtoffer te worden van zijn eigen succes.

De vergoeding voor aan het net teruggeleverde kilowatts wordt betaald uit een opslag op de elektriciteitsprijs.

Momenteel is die vergoeding 46,75 cent/kWh gedurende een vaste periode van 20 jaar (voor in 2008 geďnstalleerde pv-systemen).  

Met de huidige groei in Duitsland (1300 megawattpiek erbij in 2007) is becijferd dat de subsidiebedrag zal oplopen naar 100 miljoen euro in 2015.

De druk die de subsidie dan op de (opslag van de) elektriciteitsprijs legt zou dan dusdanig groot worden dat deze niet meer kan worden gecompenseerd door enige vorm van belastingverlaging.

Er is nog niets beslist, maar als het aan de CDU ligt gaat er opnieuw gesneden worden in de regeling.

 

En zo is er overal wat wat aan de hand.

Waar we in Nederland juist een meer op Duitse leest geschoeide terugleverregeling zouden wensen (in plaats van een jaarlijks variërend subsidiebedrag in een regeling die is vergeven van bureaucratie), wil men in Duitsland zelf aan die superieure regeling gaan morrelen omdat die dusdanig succesvol dreigt te worden dat het niet meer betaalbaar blijft.

Bron: Forbest 


24 april  2008

Plan voor 'zonnebos' op recreatieterrein Bussloo

 

Hier vlakbij Apeldoorn, op recreatieterrein Bussloo (gemeente Voorst) heeft Recreatiegemeenschap Veluwe het plan opgevat om een zonnebos te creëren. Op betonnen 'bomen' met vertakkingen op 15 meter hoogte worden lichtdoorlatende zonnepanelen met een oppervlak van 125 m2 gemonteerd. 

Meerdere van zulke bomen bij elkaar zorgen dan voor een overdekt evenemententerrein. In totaal moet er zo'n 6 hectare (60.000m2) aan zonnepanelen tussen het gebladerte verschijnen.

Volgens mij zijn de plannen het stadium van idee nog niet echt ontstegen. Concrete acties zijn nog erg ver weg.

Wél is het plan positief onthaald bij de InnovatieTafel van het ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)

Ik ben benieuwd of dit plan ooit gerealiseerd zal worden. Het ziet er erg fraai uit en recreatie en het winnen van duurzame energie is wat mij betreft een prima combinatie.

 

Iets meer info over het zonnebos is te vinden op de website van Recreatiegemeenschap Veluwe

Ook DeStentor.nl heeft er een artikeltje aan geweid. Daar staat ook een aardig filmpje die een virtueel kijkje geeft in het Bussloo van de toekomst.

 

Afwachten of we hier ooit meer van zullen horen..t 


22 april  2008

Earth Day: Amerikaans Ministerie van Energie lanceert website met energiebesparingstips voor consumenten

 

Op deze mooie dinsdag 22 april is het Dag van de Aarde: een dag om stil te staan bij al het moois wat onze planeet Aarde ons te bieden heeft en hoe wij vervolgens met die rijkdommen omgaan (soms wat minder mooi).

In ons land wordt er niet heel veel aandacht aan besteed, maar in de Verenigde Staten is het een bekend fenomeen.

Het Amerikaanse Ministerie van Energie heeft Earth Day aangegrepen om een website te lanceren waarop allerlei tips staan om energie te besparen.

De website is fraai en duidelijk vormgegeven: alle nuttige tips op 1 pagina, en op de volgende pagina wordt uitgelegd welke vormen van duurzame energieopwek er beschikbaar zijn. Ook kernenergie en die foute term "schone kolen" (beide absoluut niet duurzaam) staan helaas vermeld, overigens wél aan het einde van die Amerikaanse 'duurzame weg'.

 

Is in Nederland is het elektriciteitsverbruik met gemiddeld 3400 kWh/jr per huishouden al behoorlijk, in de VS is dat gemiddelde en hele forse 10.000 kWh/jr. Alle reden dus om hier iets aan te doen.

 

http://www.energy.govt 


16 april 2008

Omvormer vervanging met als doel de opbrengst van de Titan panelen weer op peil te krijgen

 

Vandaag is de Steca 500 omvormer die aan de Titan panelen hing vervangen door een Mastervolt Soladin 600 i.v.m. terugloop van de productie.

 

Vele maanden geleden maakte Rob de Bree mij attent op achteruitgang van de opbrengst van mijn Titan panelen. 

Rob beheert een website waar hij de te verwachten opbrengsten van verschillende pv-systemen simuleert. Zijn simulator kwam de laatste maanden met opbrengsten voor mijn Titan panelen die steevast 20 tot 30% hoger lagen dan de daadwerkelijk gemeten opbrengst. 

 

Toen mede pv-er PolderPV mij onlangs informeerde dat mijn Titan-panelen mogelijk aan het zogenaamde oppervlakte polarisatie effect zouden kunnen lijden, ben ik mij in die materie wat gaan verdiepen. Het blijkt dat sommige series van de Sunpower A-300 zonnecellen (die in mijn Titan panelen gebruikt zijn) dit polarisatie-effect kunnen gaan vertonen.

In het kort komt dan polarisatie-effect hierop neer: de cellen in kwestie hebben alleen back-contacten (aan de onderzijde van de cel) die de stroom afvoeren naar de omvormer. Het blijkt dat door het tekort aan front-contacten, onder bepaalde condities, zich een ophoping van elektronen kan vormen aan de bovenzijde van de cel. De elektronen worden niet meer afgevoerd richting omvormer wat resulteert in productieverlies. Meer info over het polarisatie-effect is hier te vinden. Het is een nogal (electro)-technisch verhaal, maar het belangrijkste voor mij is dat het volledig ongedaan gemaakt kan worden.  

 

Enfin, om het polarisatie-effect ongedaan te maken moesten de panelen (de DC plus-pool) geaard worden.

Een maand geleden heb ik van de leverancier een aardings-kastje gekregen die tussen de + -pool van de panelen en de (Steca) omvormer geplaatst is. Helaas heeft dat geen effect gehad. 

Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat de Steca omvormer niet galvanisch gescheiden is van het net, wat het aarden van de zonnepanelen bemoeilijkt.

Een Mastervolt Soladin 600 omvormer is wél galvanisch gescheiden van het net en daarom heeft de leverancier besloten de Steca te vervangen door een Soladin. Het kan enige tijd (enkele weken) duren totdat alle lading afgevoerd is richting aarde.

 

Het is dus nog even afwachten of de Soladin de redder in nood zal blijken... ik houdt de kilowattuurmeters de komende tijd extra nauwlettend in de gaten! 

 

De ´hartbewaking´... actuele situatie van omvormers en kWh-meters

 

Links op de foto de nieuwe Soladin die in de plaats is gekomen van de Steca 500. Rechts ervan de overgebleven Steca 500 die aan de prima werkende ET Solar (510 Wp) panelen hangt. Rechts van de Steca het aardingskastje die de overtollige lading moet afvoeren richting aarde.

Daaronder een tweetal identieke kWh-meters (Kijkshop!) met een paar digitale opbrengstmeters om het actuele vermogen te meten. 

Nette(re) plaatsing en wegwerken van kabels moet ik nog doen, ik ben de zolder aan het verbouwen (vandaar de nog kale wanden..) en ben nog een beetje aan het zoeken naar de beste plek voor de apparatuur.

 

Tenslotte nog alle lof voor de prima medewerking van de leverancier, Esdec uit Deventer. Ze zijn erg behulpzaam om tot een goede oplossing te komen.

 

En nu maar hopen dat de Titans de komende weken weer gaan bijtrekken. 

To be continued.... 


15 april  2008

Video: hoe maak je een zonnepaneel

 

Ik kwam een erg informatief filmpje tegen waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe een kristallijn zonnepaneel samengesteld wordt. In het filmpje worden de (reeds gemaakte) zonnecellen aan elkaar gekoppeld tot tenslotte een zonnepaneel ontstaat.

 

Het lijkt misschien eenvoudig, maar het samenstellen vereist grote nauwkeurigheid en voorzichtigheid.

Bovendien worden er een uitgebreid scala aan gereedschappen gebruikt waaronder speciale ovens, etsvloeistoffen, soldeerbouten, ultrasone apparaten en voltmeters.

Het is natuurlijk makkelijker om een kant-en-klaar zonnepaneel te kopen, maar toch is het best nuttig om zien hoe zo'n zonnepaneel ontstaat.

 

t 


13 april  2008

Bouw windmolens in Apeldoorn een klein stapje dichterbij

 

In dagblad De Stentor van gisteren stond een artikel over de voorgenomen bouw van 5 windmolens op en nabij het nieuwe bedrijventerrein Ecofactorij in Apeldoorn. 

Het plaatsen van windmolens op land stuit op talloze plekken in Nederland op veel tegenwerking, en in Apeldoorn is dat niet veel anders. Sinds 1999 streeft de gemeente naar de plaatsing ervan, maar dat de windmolens er daadwerkelijk komen is bijna 10 jaar later nog niet zeker.

 

Het bedrijf die de windmolens gaat plaatsen en exploiteren, Evelop, heeft inmiddels een bouwvergunning aangevraagd.

Omwonenden en andere belanghebbenden kunnen vervolgens reageren en bezwaar maken.

 

De 5 molens, die inclusief wieken 150 meter hoog zijn, produceren genoeg elektriciteit voor ongeveer 8000 Apeldoornse huishoudens. De molens zijn extra hoog omdat Apeldoorn enigszins in de luwte ligt van de heuvels van de Veluwe. 

 

Apeldoorn wil nog steeds energieneutraal worden in 2020. De milieuwethouder van Apeldoorn, meneer Boddeke (GroenLinks), vind dat de mogelijkheid om windmolens te plaatsen een kans is die we niet moeten laten schieten.

 

Dat ben ik helemaal met hem eens. Het is heel moeilijk om windmolens zodanig te plaatsen dat niemand er hinder van heeft, maar de inwoners zouden ook trots mogen zijn dat de energie die ze verbruiken deels uit een duurzame bron opgewekt wordt. 

 

Boddeke verwacht dat de bouw van de molens zeker nog een jaar zal duren.

 

Bron: De Stentor


9 april  2008

Olie opnieuw naar record

 

Onverwachte daling van de olievoorraden in de VS deden de olieprijs weer stevig stijgen.

De koers van Light Sweet Crude in New York topte vandaag op $112.21, een nieuw record. De koers sloot op bijna 111 dollar.

De voorraden worden nauwlettend in de gaten gehouden. Vanaf mei wordt weer een piek in vraag naar naar benzine verwacht... dan gaan de Amerikanen weer massaal de weg op om hun vakantie te vieren


8 april 2008

Computer problemen...

 

De laatste dagen heb ik weinig tijd en mogelijkheden gehad om de website bij te werken met actueel nieuws. 

Mijn computer (met name de harddisk) liet het vorige week gedeeltelijk afweten, waardoor o.a. de website software ontoegankelijk was. Momenteel werkt het allemaal weer redelijk, maar ik heb toch besloten over te gaan tot aanschaf van nieuwe hardware.

 

Een prettige bijkomstigheid is dat ik dan eindelijk weer mijn favo racesim "Netkar" kan draaien en mij kan mengen in de online simrace competitie op de website van mijn broertje, www.gpchampionship.com


Voor ouder nieuws, ga naar Nieuwsarchief in het hoofdmenu

© Berend Wagenvoort