Energieprijzen knallen omhoog

by admin

Tijdens de jaarwisseling gingen niet alleen vuurpijlen om klokslag middernacht de hoogte in, ook de nieuwe energieprijzen knalden op datzelfde moment spectaculair omhoog.

Het dagtarief van mijn leverancier (Greenchoice) ging met 25% omhoog naar 0,3153 euro per kilowattuur. Het nachttarief ging met een wijziging van 0,174 naar €0,231 /kWh met liefst 32% omhoog! (Dat Greenchoice zich bij het vaststellen van de tarieven laat leiden door de olieprijs is wat vreemd aangezien de technieken waarmee zij elektriciteit opwekken juist geen gebruik maken van fossiele brandstoffen. Ik hoop dat Greenchoice in de toekomst een eigen tarievenstructuur gaat hanteren in plaats van de concurrentie volgen) 

Verantwoordelijk voor de gigantische verhoging is de hoge olieprijs ten tijde van zomer 2008.
De contracten die de leveranciers toen zijn aangegaan wordt nu zichtbaar in de energieprijzen.

Eén troost: op 1 juli van dit jaar worden de prijzen opnieuw vastgesteld, en met een inmiddels gekelderde olieprijs zullen die dan waarschijnlijk weer flink omlaag gaan.
Nog een troost, maar dan voor bezitters van zonnepanelen: ook al stijgt de elektriciteits prijs naar een euro per kWh, de kilowatts die ze produceren blijven gratis! (afgezien van afschrijving)

Leave a Reply