Radboud Universiteit Nijmegen: officieel rendementsrecord zonnecel

by admin

De wereldrecordhouder op een plak goud: meer dan een kwart van de lichtenergie wordt elektriciteit. Doorsnede: twee inch.Met de publicatie van twee nieuwe records in de nieuwste Solar Cell Efficiency Tables is het nieuwe jaar goed begonnen voor de zonnecel-groep van het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit. 26% van het licht weten zij met hun Gallium-Arsenide (GaAs)-zonnecellen om te zetten in elektriciteit. De Solar Cell Efficiency Tables zijn het Guinness Book van de zonnecelmakers: alleen officiƫle, gecontroleerd gemeten records worden erin vermeld.

In Nijmegen worden twee varianten van de GalliumArsenide-cellen gemaakt: een klassieke, van een dikke laag kristal, en eentje van een dunne film van het materiaal. Die laatsten hebben als voordeel dat ze goedkoper zijn: GaAs is nogale prijzig.
Links galliumarsenide-wafer, rechts het flexibele laagje voor in de winnende zonnecel.Eerder waren GaAs-cellen alleen voor de ruimtevaart nog enigszins betaalbaar, maar de universiteit heeft een techniek ontwikkeld waarmee de materiaalkosten 50 tot bijna 100 maal verlaag kunnen worden. Er wordt nu gekeken hoe de recordcellen op het aardse in de markt gezet kunnen worden.

Bron: www.ru.nl

Een Reactie op “Radboud Universiteit Nijmegen: officieel rendementsrecord zonnecel”

  1. Mirjam Wagenvoort on januari 9th, 2009 at 5:26 pm

    Hoi Berend!

    Alles goed daar in Apeldoorn. Hebben hier inmiddels ook lekker op de schaatsen gestaan. Schaatsen is echt leuk!!

    Ik was je site aan het lezen en het ziet er leuk uit. Nu wil ik geen wijsneus uithangen, maar Radboud schrijf je met een “d”. Weet ik ook alleen maar omdat ik in Nijmegen op school heb gezeten ;). Gezellig weekend en lekker schaatsen!!!!

    Groetjes Mirjam

Leave a Reply