Gasblokkade wijst de enige weg naar leveringszekerheid: duurzame energie!

by admin

Bijna twee weken nadat Oekraïne werd afgesloten van Russisch gas en een week nadat de rest van Europa volgde, vloeit er nog altijd geen gas naar diverse Europese landen. De Europese Unie kan om gas schreeuwen en waarnemers naar het conflictgebied sturen, maar de Russen geven vooralsnog geen krimp.

Onze regering maakt zich binnen de Europese Unie sterk voor de aanleg van een extreem dure nieuwe Nabuco gaspijplijn, die vanuit Azië via Turkije in Oostenrijk moet uitkomenenergievoorziening op lange termijn veilig te stellen. Ook zoekt het toenadering tot Algerije: Nederland wil vloeibaar gemaakt aardgas, LNG, vanuit Algerije per schip laten aanvoeren naar de Maasvlakte.

Maar is die paniekerige zoektocht naar alternatief gas wel waar onze minister zich mee bezig moet houden? Als de gasblokkade één ding heeft aangetoond, is het wel dat we afmoeten van de afhankelijkheid van politiek instabiele staten. zonnecollector met vacuumbuizen
Hoe?? Door nu vol in te zetten op energiebesparing én energie uit duurzame bronnen, natuurlijk van eigen bodem! Windturbines op de Noordzee, warmtepompen en zonneboilers op alle daken. Gaskranen kunnen dichtgedraaid worden, maar wind en zon wordt gelukkig alleen beïnvloedt door Moeder Natuur.

Ik ben er wel uit: de volgende stap is de aanschaf van een zonneboiler. Ik hoop dat die dit voorjaar nog geplaatst wordt.

2 Reacties op “Gasblokkade wijst de enige weg naar leveringszekerheid: duurzame energie!”

  1. Er is nu nog subsidie voor een zonneboiler. http://www.senternovem.nl/duurzamewarmte/

  2. Met een warmtepomp daalt je gasverbruik voor verwarming wel, maar gaat hij naar nul??! Een laag verbruik is goed maar nog steeds teveel! Is echte geothermische energie een idee?

Leave a Reply