De Spaanse zonnekoorts en de gevolgen

by berend

Begin 2008 introduceerde de Spaanse regering een wet met een geldigheid van één jaar, die elektriciteitsbedrijven verplichte om zonnestroom tegen een hoge bedragen in te kopen. Iedereen kon meedoen, er was geen maximum. Het gevolg was een explosie van opgesteld pv-vermogen en zorgde ervoor dat zonnestroom concurrend werd van andere vormen van elektriciteitsproductie, echter voor slechts één jaar.

Ongeveer 3000 MW is er in 2008 in Spanje bijgeplaatst, genoeg om 5 kolencentrales te vervangen. Dit geplaatst vermogen is veel hoger dan de analisten hadden voorspeld, wat voor hoge kosten heeft gezorgd. (De relatief hoge prijs die de elektriciteitsbedrijven voor zonne-kWh’s moeten betalen, wordt doorberekend aan de consumenten.)

De subsidie is voor dit jaar stevig teruggeschroefd naar maximaal 500 MW, bovendien zijn de prijzen voor teruggeleverde kilowatturen verlaagd. Die 500 MW voor dit jaar betekent een gigantische teruggang van 80% t.o.v. vorig jaar. De kunstmatig opgeblazen pv-markt in Spanje zal dit jaar weer leeglopen. Het wordt interessant hoe de markt om zal gaan met dit geknoei met subsidies. Momenteel ontstaan er ernorme voorraden, wat tot onrendabele prijzen leidt en installateurs snakken naar werk.

Laat dit een les zijn voor Obama, als hij de Amerikaanse PV-markt echt wil stimuleren.  Het beleid kan voor onbedoelde gevolgen zorgen.

Bron: Yahoo! Green

Leave a Reply