Kunststofafval-innameautomaat bijna klaar!

by berend

Na een geslaagde proef met het inzamelen van kunststof verpakkingsafval, gaat de Gemeente Apeldoorn over tot permanente inzameling. Behalve met de ‘gewone’ oranje kunststof containers die bij alle winkelcentra worden geplaatst, kunnen bewoners van de wijk De Maten (waar ik woon) hun kunststofverpakkingen voortaan inleveren bij een kiosk voor kunststofafval bij winkelcentrum De Eglantier. Een slimme machine sorteert de aangeboden kunststofflessen en flacons op soort materiaal en versnippert ze.

De kunststofkiosk lijkt op een statiegeldflessenautomaat in de supermarkt. De (statiegeldloze) kunststofflessen en flacons worden in een flessengat gelegd. De machine sorteert deze op materiaalsoort en verwerkt het vervolgens tot reepjes kunststof. Voor het overig kunststof, zoals boterkuipjes en folies is naast de kiosk een ondergrondse container.De kunstoftafval kiosk is bijna klaar.

Het ingezamelde kunststofafval wordt vervoerd naar Duitsland. In Duitsland wordt het afval gesorteerd en gaat het onder andere weer terug naar Nederlandse producenten van gerecycled kunststof. 

Op woensdag 11 februari 2009 neemt wethouder Michael Boddeke de kunststofkiosk officieel in gebruik. Ik ben er vandaag er wezen kijken: er wordt nog met man en macht gewerkt om de deadline te halen.

Leave a Reply