NUON verpatst aan smeerpoets Vattenfall

by berend

Vandaag werd bekendgemaakt dat NUON verkocht wordt aan het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall. Er werd stevig aan het groene imago gewerkt; de beide directeuren benadrukten hun duurzame activiteiten en -ambities en dat de fusie zal zorgen voor betrouwbare, betaalbare en schone energie. Tegen 2050 wil het bedrijf klimaatneutraal opereren. Allemaal mooie praatjes, maar voorlopig is het lang nog niet zover. De werkelijke gedachte achter de overname is natuurlijk een louter commerciële.
Vergeleken met übervervuiler RWE valt de uitstoot van Vattenfall nog enigzins mee (405 tegenover 866 gram CO2/kWh), maar net als RWE zit ook Vattenfall stevig in de zwaar vervuilende bruinkoolcentrales. De stroommix van Vattenfall bestaat voor 11% uit steenkool en maar liefst 32% uit bruinkool. Daarnaast heeft Vattenfall nog een nucleair aandeel van 31%: het heeft twee kerncentrales die ons jaarlijks met 200 ton radioactief afval opzadelen. Vattenfall weet dat kernenergie in Nederland wat gevoelig ligt en geeft aan ” ‘voorlopig’ geen plannen te hebben om ook in Nederland een kerncentrale te bouwen.”

In het persbericht op de site van Vattenfall staan enkele speerpunten van de fusie.  Eén ervan is de nummer 1 worden in offshore-wind in Europa. In plaats van ‘speerpunt’ mag dat van mij wel ‘hoogste prioriteit’ worden.

Hoe dan ook wordt het hoog tijd voor een “CO2 plafond”, zodat alle energiebedrijven gedwongen worden om schone(re) bronnen te gebruiken voor de productie van elektriciteit.

2 Reacties op “NUON verpatst aan smeerpoets Vattenfall”

  1. 1% kernenergie is al erger dan 99% van wat anders.
    Na 50 jaar en honderden miljardenkostende wereldwijd onderzoek door de allerknapste koppen ter wereld heeft men geen oplossing voor het 240.000 jaar radioactief afval.
    Dat kunnen we de komende honderden generaties niet aandoen.

  2. @rednier

    Moet je tegen Bak Ellende, Verhagen, van Geel, “alfa-meisje” Spies, en Blubbers van het CDA zeggen, met hun hypocriete duurzaamheids-gehuichel (en wel stiekem de nukes er proberen door te rammen)…

Leave a Reply