Dalende prijzen maken zonnepanelen aantrekkelijker. Althans, in Duitsland..

by berend

Kredietcrisis, overproductie, lagere productiekosten en stijgend rendement van zonnepanelen.
Hoe deze factoren zich onderling verhouden vind ik niet erg belangrijk, maar al deze zaken samen zorgen voor prijsdalingen in zonnestroominstallaties. Althans in Duitsland, waar de markt sinds jaar en dag vele malen groter is dan in Nederland en waar dus meer concurrentie aanwezig is.
Volgens BSW, de Duitse organisatie voor zonne-energie, is de prijs van pv-systemen in 2009 al 8% gezakt t.o.v. een jaar geleden en worden complete installaties (bedrijfsklare installaties inclusief montage) al aangeboden voor 4000 euro per kilowattpiek (wel ex. BTW). Dat is 4,76 euro per Wp “all-in”, wat lager is dan wat Nederlandse leveranciers aanbieden.
Nu is het wel zo dat Duitse aanbieders een wat zekerder bestaan hebben (veel degelijker ondersteuningsbeleid) en worden er veel hogere omzetten gehaald en daardoor kan daar wat scherper aangeboden dan Nederlandse pv leveranciers kunnen. Stel dat deze prijsdaling met een oostenwindje naar Nederland zou overwaaien, dan hebben we die vermaledijde SDE ‘subsidieregeling’ helemaal niet meer nodig!
Overigens staat op dezelfde website van BSW een grafiekje met jaarlijks opgesteld PV vermogen. Vorig jaar is er in Duitsland ongeveer 1500 megawattpiek bijgeinstalleerd (voorlopige schatting van BSW).

Bron: BSW-Solar

4 Reacties op “Dalende prijzen maken zonnepanelen aantrekkelijker. Althans, in Duitsland..”

  1. Berend,
    4 euro is heel mooi, maar er moet nog wel omzetbelasting betaald worden. (Ohne Ust)

    Robert Keemink

  2. Inderdaad Robert, die €4/Wp is ex.BTW, daar had ik even overheen gekeken. Maar zelfs inclusief BTW is er nog een behoorlijk verschil van zo’n €1/Wp. Ik heb de post inmiddels aangepast.

  3. Omzetbelasting kan worden afgetrokken van de inkomstenbelasting in Duitsland. Vanwege het byzondere karakter van het EEG in Duitsland, zijn alle EEG invoeders “producenten”, moeten ze dus omzetbelasting betalen (over hun feed-in inkomsten), maar kunnen ze dat dus aftrekken.

    Ben het niet eens met de “conclusie” dat de “Duitse prijzen” over zullen waaien naar Nederland. Tuurlijk zal er wel een effect zijn, maar de module en systeemprijzen passen zich aan aan het ondersteuningsregime in het land waar die systemen worden afgezet.

    Vandaar dat er peperdure installaties in het gestoorde Spanje werden afgezet (dik 3 gigawattpiek bij geplaatst, compleet idioot). En Nederland, met blijvend wurgende condities dus nooit een paradijs zal worden. Ook al omdat een gemiddelde Nederlander geen benul heeft van moduleprijzen, en zich maar wat aan laat smeren (bezopen prijzen voor die onbekende Chinese “151 Wp” moduultjes van NUON, vorig jaar, ik ken meerdere mensen die daar gewoon mee zijn ingestapt, zelfs iemand in de SDE met maar 4 van die moduultjes…).

    Overigens wordt in Photon al gesproken van module (nog geen systeem-)prijzen (kristallijn) van ver onder de 3 Euro/Wp. In Duitsland, natuurlijk. Feit is dat de markt daar (alweer) heel spannend gaat worden dit jaar. Het is nooit anders geweest…

  4. Goed nieuws! Ik hoop dat de prijs flink blijft dalen, zodat iedere burger panelen kan aanschaffen. Eventueel gezamenlijk op je eigen flat te plaatsen.

Leave a Reply