Spanje: 30% van totale verbruik reeds uit duurzame bronnen

by berend

Luchtfoto van een windpark in SpanjeElektriciteit uit duurzame energiebronnen was in februari 2009 al goed voor 30% van het totale productie in Spanje.

Over geheel 2008 was het aandeel van duurzame bronnen in de elektrciteitsmix 18%. Dat februari 2009 er zoveel boven uitstijgt heeft enkele oorzaken:

  • de financiële crisis zorgt voor een lagere energievraag. Procentueel gaat het aandeel duurzaam dan vanzelf omhoog.
  • meer regen dan normaal in de eerste twee maanden van 2009. Volle stuwmeren zorgen voor een toename van 126%  aan elektriciteit uit waterkracht (vergeleken met dezelfde periode in 2008).

In februari was het aandeel windenergie 15.8% van het totale verbruik en elektriciteit uit waterkracht 15.6%. Volgens Red Eléctrica, de (enige) netbeheerder in Spanje, zal het percentage waterkracht gedurende de lente vastgehouden kunnen worden. In de zomer zal dit iets terugvallen door minder regenval. Maar dan zijn de zonnepanelen op hun best! Met dank aan de gigantisch toename in 2008 (+2600 MegaWatt aan zonnepanelen, +1609 MW windvermogen) zal het aandeel van elektriciteit uit zonnepanelen (PV) en zon-thermisch krachtcentrales (CSP) op zonnige dagen al 5% van het totaal bedragen. 

Helaas gaat in Spanje nogal wat duurzaam opgewekte elektriceit verloren door overbelasting. Zoals ieder elektriciteitsnet wordt ook in het Spaanse vraag en aanbod continu gemonitord en door dit systeem worden windmolens als eerste uitgeschakeld bij dreigende overbelasting. Windmolens zijn eenvoudiger uit te schakelen dan bijvoorbeeld een kolencentrale.
Dit gebeurde op 2 november 2008 nog, toen tijdens een storm 37% van de windturbines werd uitgeschakeld omdat het elektriciteitsnet niet alle geproduceerde energie kon opnemen.

Bron: ANSEmed.info

Een Reactie op “Spanje: 30% van totale verbruik reeds uit duurzame bronnen”

  1. Het gaat inderdaad heel goed in Spanje met de duurzame energie opwekking. Zie rechts boven bij links voor de actuele elektriciteitopwekking in Spanje http://www.electriciteit.web-log.nl

Leave a Reply