Solarbuzz rapport 2008: globale fotovoltaïsche markt groeide met 5.95 GW

by berend

Solarbuzz, een internationaal bedrijf dat onderzoek doet naar (o.a.) de globale fotovoltaïsche (PV) industrie, heeft cijfers gepubliceerd over het bijgeplaatste fotovoltaische vermogen in 2008. Het totaal bijgeplaatste pv-vermogen wereldwijd bedroeg 5,95 Gigawatt (GW), wat een groei van 110% betekent ten opzicht van 2007.

Europa was goed voor 82% van de vraag in 2008. Spanje liet een groei van 285% zien en drukte daarmee Duitsland van de eerste plaats af. De 2,46 GW die in 2008 in Spanje is bijgeplaatst zal dit jaar geen navolging krijgen: door gewijzigd overheidbeleid zal er dit jaar maximaal 500 MW bij mogen komen.
Duitsland, door een succesvol stimuleringsbeleid (EEG) al jaren in de top meedraaiend, kwam op een bijgeplaatst vermogen van 1.86 GW (een toename van 500 MW t.o.v. 2007). De Verenigde Staten kwam op de derde plaats, voor snelle groeiers Zuid Korea, Italië en Japan. Opvallend is dat de productie van dunnefilm panelen in de lift zit: 0,89 GW in 2008.

En Nederland? Wij worden door Solarbuzz ingedeeld in Rest of Europe, oftewel bij de achterblijvers, de landen met lage duurzame ambities. Binnen de “innovatieve” SDE regeling was er vorig jaar geld voor 15 Megawatt, een marginale 0,0025% van het wereldtotaal. Maar zelfs afgezet tegenover onze oosterburen (15 MW : 1860 MW) een score om te huilen zo slecht.

Overmorgen (18 maart) komt Hermann Scheer (de ‘uitvinder’ van de succesvolle Duitse Duurzame Energie Wet) bij Maria van der Hoeven (EZ) op de koffie. Een mooi moment om duidelijk te maken dat er haast gemaakt moet worden met de invoering van een met het Duitse vergelijkbaar syteem. U kunt dit initiatief nog steeds steunen door de petitie te tekenen. Ga naar www.insnet.org/feedin/

Bron: www.solarbuzz.com

Een Reactie op “Solarbuzz rapport 2008: globale fotovoltaïsche markt groeide met 5.95 GW”

  1. De SDE regeling moet danig op de schop… Maarja, zie daar maar eens geld voor te krijgen in dit economische klimaat.

Leave a Reply