Crisisakkoord: SDE maakt plaats voor Feed-in regeling?

by berend

De eerste contouren van het crisisakkoord van de coalitiepartijen worden zichtbaar. De meeste nieuwsberichten noemen vooral de afschaffing van de vliegtax en sloopbonus voor oude busjes, maar enkele bronnen hebben ook informatie over investeringen op het duurzame vlak.

Naast de extra investering in offshore wind (400 turbines op zee i.p.v. de eerder afgesproken 200), lijkt erop dat de inspanningen van De Kleine Aarde, Stichting iNSnet en WISE (open brief voor feed-in regeling, inmiddels door ruim 14.500 personen ondertekend!) en Hermann Scheer (lid van Duitse Bondsdag en mede-uitvinder van de succesvolle Duitse Feed-in regeling) hun vruchten hebben afgeworpen. Volgens zowel het NRC Handelsblad als Duurzaamnieuws.nl zal de huidige belabberde SDE regeling vervangen worden door een regeling die gebaseerd is op de bewezen succesvolle Duitse Duurzame energie wet (E.E.G.). In die wet is een langdurige vergoeding vastgelegd voor álle producenten van duurzame elektriciteit, waarbij de vergoeding betaald wordt door alle afnemers van elektriciteit door middel van een geringe opslag op de kilowattuurprijs.

Het is nog even afwachten op het definitieve akkoord, maar als de regering inderdaad kiest voor een bewezen regeling zal dit zeker veel meer mensen aanzetten om in duurzame energie te investeren.

2 Reacties op “Crisisakkoord: SDE maakt plaats voor Feed-in regeling?”

  1. Mijn gebed is toch verhoord, sneller dan ik had verwacht. Maar nog niet te vroeg juichen, het zijn nog alleen geruchten. En dan nog wachten hoe de details geregeld zijn. Blijven bidden voor gezond verstand bij Den Haag dus…Maar God doet wel wonderen dus ik blijf hem eraan herinneren:-)

  2. Tomas van Dalen on april 3rd, 2009 at 9:08 am

    Ha Berend,

    weet jij inmiddels al wat meer over deze geruchten? Ik kan eigenlijk nergens bevestiging vinden dat de feed-in daadwerkelijk zal worden doorgevoerd. Onlangs nog wel iets gelezen over een discussie tussen PvdA en CDA, maar daar is het volgens mij bij gebleven. In deze ronde (6 april) zal hij denk ik niet meer meegenomen worden, maar zou dit dan wellicht vanaf volgend jaar gebeuren? SenterNovem zwijgt vooralsnog.

Leave a Reply