Rivusol zonneboiler geïnstalleerd

by berend

Gisteren was het zover. De zonneboiler zou worden geinstalleerd. Het was gelukkig goed weer (droog) en rond 10 uur stond Rivusol dealer Paul Stams met een medewerker voor de deur om de vacuümbuiscollector (15 buizen), 150 liter zonneboiler met enkele spiraal, pompgroep en besturing te installeren en aan onze Remeha Quinta combiketel te koppelen. Zelf heb ik -waar dat kon- hand en spandiensten verleend.

Eerst werd het collectorframe geplaatst. Daarna werd de boiler op de plek gezet en vervolgens werd met koperpijp het collectorcircuit met de pompgroep aangelegd. Toen moest de waterdruk eraf en kon de koppeling gemaakt worden met de cv-ketel. Tenslotte werd het besturingskastje opgehangen, de drie temperatuurvoelers gemonteerd en de controller aangesloten. Het is een behoorlijk druk hoekje geworden op de zolder!

Hierbij een paar foto’s met het resultaat (klik op de foto voor een vergroting):

De 150 liter zonneboiler (hoogte 120 cm) staat op een vlondertje en past nèt onder het plafond. Rechts ervan het expansievat, besturing en pompgroep.De 15 tubes vacuümbuiscollector ligt onder de 7 zonnepanelen en ongeveer recht boven de zonneboiler en cv-ketel.

De controller heb ik beneden naast de klokthermostaat opgehangen. De zwakstroomkabeltjes moeten nog wat netter gemonteerd en afgwerkt worden.

De doos van de boiler heeft inmiddels een nieuwe bestemming gevonden.. :)

De zonneboiler is helaas niet voorzien van een opbrengstmeter (warmtemeter). Misschien dat ik die later toevoeg, maar ze zijn erg prijzig (Warmteservice heeft ze; een Kamstrup warmtemeter kost daar zomaar 750 euro, dat is mij wat al te gortig..) 

Maar gelukkig heeft de installatie 3 temperatuurvoelers (1 in de collector, 1 bovenin het boilervat en 1 onderin het boilervat): da’s ook leuk om in de gaten tehouden.  Vandaag was het een groot deel van de dag bewolkt, maar toch is de boiler al opgewarmd van 12 naar ruim 30 graden.

Laatste stap is het aanvragen van subsidie bij SenterNovem. Er zit op onze zonneboiler 580 euro aanschafsubsidie, da’s toch mooi meegenomen. 

6 Reacties op “Rivusol zonneboiler geïnstalleerd”

 1. Ziet er mooi uit! Als ik het goed begrijp, heb je dus een zonneboiler puur voor warm tapwater voorziening (ondersteuning) geplaatst?
  Bewuste keuze dat te doen ipv om evt. grotere collectoren te plaatsen en ook ruimte-verwarming mogelijk te maken?

  Zo te zien dus mooi gecombineerd met een NV-keurmerk CV-HR ketel, netjes!

 2. Eric Plankeel on april 10th, 2009 at 3:03 pm

  Die Kamstrup warmtemeter is bij Kamstrup in NL gewoon te bestellen. Ik heb een offerte voor EUR 350 voor het type Multical. Verder heb je een mooie installatie.

 3. retecool !

  nu gaan met die hotfill, op was en afwas, en dan bespaar je zo weer >500kwh afname weg.

 4. hallo,

  ik heb zelf 20 buizen en een 200 liter boiler van Rivusol op een plat dak.

  hoe warm wordt jouw water in je boiler en collector? dus T1, 2 en 3?

  mijn boiler komt maar niet echt boven de 60C en dat vind ik raar.

  mijn bevindingen kun je lezen op:
  http://zonstraal.forumup.be/viewtopic.php?t=3871&highlight=&mforum=zonstraal

 5. Hi,

  nu nog steeds tevreden met de zonneboiler?
  Ik wil er ook een instaleren, maar ken het merk Rivusol nog niet goed.

 6. Wij hebben een half jaar geleden een Rivusol Aquatel systeem gekocht. 200 ltr en 30 buizen. Werkt perfect: in de winter zo’n 35 – 40 graden en zomers makkelijk 85 graden….

Leave a Reply