Gebruik van zonne-energie stijgt naar steeds grotere hoogten

by admin

Ook al is Duits de hoofdtaal van de natie, dit betekent niet vanzelfsprekend dat het gebruik van zonne-energie op hetzelfde niveau staat als Duitsland.

In Zwitserland en Oostenrijk staat gebruik van zonne-energie op een lager niveau dan wereldkampioen Duitsland (ze wekken daarentegen veel schone elektriciteit op met waterkrachtcentrales), maar ze hebben daar al wél een aantal aansprekende projecten gerealiseerd. Vorig jaar berichtte ik al eens over een hooggelegen zonnestroominstallatie op het bergstation van de Jungfraubahn in het Zwitserse Berner Oberland. Die installatie was toen de hoogste op aarde (de zonnepanelen aan kunstmanen e.d. laat ik even buiten beschouwing).

Enkele weken geleden is dat record gesneuveld door de ingebruikname van een 21,6 kWp pv-installatie op het nieuwe gletsjer-restaurant van het kabelbaanstation op de Kleine Matterhorn (Wallis, Zwitserland). 108 modules van 200Wp zijn geïntegreerd in de zuidgevel van het op 3883 meter hoog gelegen bergstation, goed voor een geschatte jaaropbrengst van 37000 kWh. Die opbrengst is met 1700 kWh/kWp extreem hoog (ter vergelijking: een soortgelijke, perfect georiënteerde module in Nederland doet zo’n 850 kWh/kWp).

Oorzaak voor die hoge opbrengst is de grote hoogte: de zoninstraling is in de schone en ijle lucht twee keer zo hoog als op zeeniveau. Relecties door sneeuw en de lage temperaturen (bij hoge temperaturen gaat het rendement van zonnepanelen omlaag) doen de rest.

..

 Bron: 3-S Swiss Solar Systems AG

Een Reactie op “Gebruik van zonne-energie stijgt naar steeds grotere hoogten”

  1. Well, anyway – Switzerland is catching up in sun-energy and solarpanels. This particular restaurant that you are referring to, is even one of the most environment-friendly buildings in Switzerland: It fullfills the so called «Minergie-P-standard», one of the most strict standards in heating and inside climate. See the whole article (in German) on http://hk-gebaeudetechnik.azblogs.ch/2009/04/22/hochstes-sonnenkraftwerk-der-welt-in-betrieb/

Leave a Reply