Hotfill: eerste resultaten

by admin

Voordat de zonneboiler werd geplaatst, heb ik al een warmwater aansluiting bij de wasmachine gemaakt. (was toch aan het verbouwen)
Met de warmwaterleiding en een mengventiel kan de wasmachine direct met warm water gevuld worden, waardoor het elektrische verwarmingselement tijdens een wasprogramma minder, of zelfs helemaal niet, in actie hoeft te komen.
Ik heb een ‘Duco’ thermostatisch mengventiel gekocht en deze tussen de kranen en de wasmachineslang gemonteerd. Met dit ventiel kan een vaste watertemperatuur ingesteld worden, tussen 35°C en 65°C.
Nadeel van dit ‘hotfill-systeem’: ook de spoelgang wordt met warmwater afgewerkt. Dit heeft geen negatieve effect op het wasresultaat (althans, nog niet gemerkt). En omdat het water toch door de zon is opgewarmd, kost dit ook geen extra energie.
Duco thermostatich mengventielEr zijn veel sjiekere hotfill-systemen te koop, zoals de MS 1002 van Martin Elektrotechnik, maar die zijn vele malen duurder dan de €40 die het Duco mengventiel + wat verloopstukken heeft gekost. Bovendien zijn er wasmachines op de markt met zowel een koudwater- als een warmwater aansluiting. Onze wasmachine is al bijna 10 jaar oud, dus bij vervanging zal ik eerder naar zo’n apparaat gaan kijken.

Enfin, afgelopen weekend zijn de eerste wasjes het hotfill gedaan. De zonneboiler was warm genoeg, dus de combiketel hoefde niet bij te springen.

Het eerste resultaat: een kort programma (45 min.) op 40°C zonder hotfill geeft een verbruik van 0.39 kWh, met hotfill slechts 0,06 kWh. Wat maar aangeeft dat de meeste energie voor een wasbeurt opgaat aan het elektrisch verwarmen van het water dat de machine inneemt. Ik ga nog meer testen doen, ook bij hogere temperaturen. Daar zou het verschil nog groter moeten zijn.

En daarna misschien de vaatwasser op de warmwaterleiding aansluiten. De vaatwasser werkt met vrij hoge temperaturen (55-60 °C), dus de 1,05 kWh voor een eco-programma met koud water moet met hotfill ook fors lager kunnen.

13 Reacties op “Hotfill: eerste resultaten”

 1. Eric Plankeel on mei 11th, 2009 at 7:59 am

  Let op dat de meeste mengventielen geen terugslagklepjes hebben. Deze kunnen in je kraan verwerkt zijn, maar op de foto lijkt dat niet zo. Daardoor kan er warm water terugstromen in de koudwaterleiding. Afhankelijk van de situatie kan dat hinderlijk of gevaarlijk zijn. Oplossing is terugslagklepjes plaatsen. Tot die tijd na de was de kranen dicht doen lost het probleem voorlopig op.

 2. Wij hebben ook een oude wasmachine (een Miele, die waarschijnlijk nog heel lang mee gaat). Daarnaast staat een wasbak met warmwateraansluiting. Ik heb een stuk tuinslang hier aan bevestigd, waarmee ik de wasmachine vul voordat ik met wassen begin. Gewoon eerst poeder in de trommel schudden, vullen met heet water tot de rand en daarna de was er in. Deurtje dicht en verder afvullen via het zeepbakje.
  Is wat extra werk, maar heeft als voordeel dat er geen constructie nodig is, en dat je met koud water spoelt.

 3. René van der Vlerk on mei 11th, 2009 at 7:17 pm

  Ten eerste vind ik je site erg leuk om te lezen, daavoor alvast bedankt.

  Ik denk dat wat Marcel zegt niet opgaat bij jouw want dit ventiel zit bij mij gewoon onder mijn ketel als reduceer voor mijn zonneboiler en ik heb er nog nooit last van gehad.Voor zover ik weet zijn de druk in warm en koud de zelfde dus lijkt mij sterk dat het kan warm water terug stromen in je koudwaterleiding.

  Vriendelijke groet René

 4. er word weer overal over gepraat behalve de essentie : wat een verschil !
  en ik doe het al 2,5 jaar….op was en afwas.
  enne oh ja, niets is stuk gegaan, ik ben niet ziek geworden, en er loopt niets terug.
  niet op kolen wassen is een mooi ding.

  en dan die bezwaren die je niet hoort als hollanders een alpenkreuzer kopen…

 5. René, bedankt voor het compliment!

  Er zitten inderdaad geen terugslagklepjes gemonteerd, niet bij de warmwaterkraan, maar ook niet bij het Pentec mengventiel direct bij de uitgang van de zonneboiler. Na het ventiel is de koudwaterleiding nog zo’n 40cm warm tot lauw, daarna gewoon koud (bij 75°C bovenin de boiler). Kost iets warmte, maar is denk niet zorgwekkend.
  Maar wat Eric al aangeeft: ruim 80% minder elektriciteitsverbruik is gewoon een enorm verschil.

 6. mijn afwasmachine krijgt trouwens de volle laag, geen duco, gewoon vol erin, staat toch al naast de keukenkraan.
  via een slang van 90c resistant.
  afwas op 55-65c zonder = 3,4kwh
  afwas met hotfill = 1,4kwh (drogen kost toch nog wel flink wat)
  de afwasmachine staat om de dag aan, tel uit je winst,
  belasting onduiken in een groene dimensie:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/3885734/__Helft_energienota_naar_fiscus__.html?p=2,1

  tellen we de was en afwas op op jaarbasis, dan bespaart de zonneboiler meer dan een 600wp pv setje.
  de rest van nederland blijft roepen : dat verdien je niet terug, en betaald door.
  juist dat verschil is je terugverdientijd.

 7. Eric Plankeel on mei 12th, 2009 at 7:37 pm

  Hallo Berend,

  Ik had een vergelijkbare situatie met een mengventiel in een keukenkastje. Maar in die situatie kreeg je bij gebruik van de koude kraan lauw water door terugloop. Die terugslagklepjes zijn overigens niet duur en eenvoudig te monteren. Het is een vechroomd busje met een 1/2″ bi en buitendraad. Je schroeft deze in de muurfitting en de kraan past hier weer in. Hier zie je een plaatje ervan: http://farm4.static.flickr.com/3245/3295962342_67462527cc.jpg?v=0
  Volgens is een terugslagklep tegenwoordig verplicht (bij nieuwe installaties).

 8. Jaap van Dalen on mei 14th, 2009 at 6:12 am

  vooruitlopend op een eventuele zonneboiler ben ik al ruim een jaar geleden begonnen met proef een hotfill via de ketel. Het is veel beter om warmwater op te wekken met gas dan met elektriciteit (1 m3 aardgas – ca 10 kWh). Mijn aardgas verbruik is gecorrigeerd iets opgelopen maar het E verbruik op de wasmachine is met ruim 50% gedaald (enkele honderden kWh op jaarbasis) waarbij ik een vultemp. van 35-38 graden aanhoud. Inderdaad spoel je ook met dat warme water. Maar de eindresultaten zijn perfect.

 9. lauw water naspoelen laat zeepresten beter oplossen,
  eco stand is spaarzaam met water ook, lauw naspoelen zorgt voor minder jeuk in je onderbroek.

  (jaap uit schoorl ? kom eens lang, kan ik je de setup laten zien)

 10. Hoi Berend,

  wat een geweldige, leuke en interessant site heb je met veel en toegankelijke informatie. En nu houd je een open Solar dag, hartstikke mooi. Over de hotfill: ik gebruik meestal een douchethermostaatkraan, het voordeel hiervan is dat deze gemakkelijk is in te stellen. De meeste wasmachines nemen bij het starten water dat wordt opgewarmd. Bij het aanzetten van een was kan de thermostaat op de gewenste wastemperatuur gezet worden, als de machine gevuld is, kan de thermostaatkraan weer op 0 gezet worden. Hierdoor bespaar je stroom bij de wasmachine en warm water van je zonneboiler.

 11. Kan iemand mij vertellen waarom de schrijver van dit stukje een resultaat heeft dat 180 graden staat op wat ik hoopt?
  Heeft het wellicht aan zijn keteltemp.instelling gelegen?

  Gr Ton

 12. Mijn wasmachine (Miele W627, bovenlader) geeft een foutmelding als de aanvoerslag, die langs de droger loopt, te warm wordt. Ik vermoed dat mijn wasmachine daarom niet geschikt is voor hotfill.

  Kan iemand dat misschien bevestigen of tegenspreken?

  Groeten, Jos

 13. Het kan nog goedkoper
  Ik gebruik een douche mengkraan. Tweedehands gekocht voor 10 € op marktplaats.
  Temperatuur staat ingesteld op 38 graden en in een mengkraan zitten de terugslagkleppen al ingebouwd.

Leave a Reply