SDE of geen SDE: zonne-energie is altijd een goed idee!

by berend

Een zonnestudio in Baiersbronn, Baden-Württemberg. Hauptthema Sonne, zowel van binnen als van buiten.Veel mensen die interesse hebben in zonne-energie, doen dit om de elektricteitsrekening te verlagen. Natuurlijk is dat is een goed argument, maar er zijn middelen die meer effect hebben en tegen lagere kosten. Ik zal er een aantal benoemen, in volgorde van belangrijkheid. 

  1. De meeste invloed op de stroomrekening heeft u zelf. Door kritsch te kijken naar uw verbruik. Vervang als het kan oude, onzuinige apparaten door energiezuinige. Elimineer sluipverbruik: internet modems, telefoonopladers, televisieontvangers, computerapparatuur; schakel ze helemaal uit als je er geen gebruik van maakt.
  2. Dan kunt je kijken of de isolatie van de woning verbeterd kan worden. Betere isolatie zorgt comfortabele warmte met minder energie.
  3. Je kunt een switch naar een ander energiebedrijf overwegen. Energiebedrijven buitelen momenteel bijkans over elkaar heen om je als klant te strikken, het liefst met een wurgcontract voor meerdere jaren.
    Je kunt je bijvoorbeeld in het web van Natasja En Maurice (NEM) laten lokken, maar getuige het ellenlange klachtentopic op o.a. het energieforum van TROS Radar, is dat een oplichtersbende van het zuiverste water. Bovendien hanteert de NEM bijzonder hoge vastrecht tarieven, waardoor alleen de allergrootste energieverkwisters bij die club voordeel zullen behalen. 
    Dan is er Oxxio, (‘slim met energie’), die u eenmalig 1000 kWh als welkombonus aanbiedt. Inclusief ‘slimme meter’ die allesbehalve slim blijkt te zijn.  Die 1000 ‘gratis’ kilowatturen betaal je ongetwijfeld later terug met ‘slimme’ prijsverhogingen.
  4. En je kunt het ook anders aanpakken. Door het heft in eigen handen te nemen. Met de zon!

Zon betekent leven. De zon geeft ons licht, energie, vitaliteit en warmte. Als de grootste energiebron levert ze per jaar ongeveer het 10.000-voudige van het wereldenergieverbruik. Zonne-energie is gratis, onbeperkt beschikbaar en absoluut milieuvriendelijk. En zonne-energie wordt ook financieel in rap tempo een concurrerende energiebron. De SDE-regeling vergoed de ‘onrendabelijk top’. Aangezien de kostprijs van klassiek (fossiel) opgewekte stroom en die van zonnestroom de komende jaren steeds dichter bij elkaar komen te liggen, zal de onrendabele top ook snel verdwijnen.

Zoals gezegd biedt Oxxio eenmalig 1000 kWh gratis.
Onze 7 zonnepaneeltjes leveren ook ongeveer 1000 kWh. Ieder jaar. Gratis en superschoon. Elk jaar opnieuw, voor tenminste de komende 25 jaar.

Dus niet getreurd als u naast de SDE-pot pist (die kans is met bijna 95% levensgroot, want de 2e ronde is enorm overtekend); ook zonder subsidie zijn zonnepanelen een verantwoorde investering.

Leave a Reply