InterSolar 2009

by admin

Afgelopen vrijdag ben ik op de InterSolar in München geweest. De InterSolar is ’s werelds grootste beurs op het gebied van zonne-energie: dit jaar waren er ruim 1400 standhouders op het driedaagse evenement in de Münchner Messe present.
Naast de gevestigde namen (voor zover daar in deze relatief jonge business over gesproken kan worden) waren er ook talloze kleine bedrijfjes aanwezig, veelal uit Azië en in Europa op zoek naar investeerders, dealers en afnemers voor hun producten.

In 9 hallen kun je alles zien op het gebied van zonnecellen, zonnepanelen, trackingsystemen, omvormers, montagesystemen, productiemachines en zonnewarmte (zonneboilers).
Ik was er slechts één dag, en dat is eigenlijk niet genoeg om alles te kunnen zien. Klik op de foto’s voor een vergroting en voor meer informatie.

 Solopower presenteerde de SP1 lijn zonnepanelen met rechthoekige CIGS (Copper-Inidium-Gallium-Inidium) zonnecellen. Het tentoongestelde 110Wp paneel meet 148,5 x 81,6 cm en de dunnefilmcellen hebben een efficiëntie van 9,1%. Volgens de vertegenwoordiger kan Solopower het 110Wp paneel aanbieden voor € 1,85/Wp (ex. btw) Een 240 Wp paneel van Latitude Solar. Deze Zweedse firma gebruikt multikristallijne cellen van Q-CELLS (14,7% efficiëntie). Bijzonder is de glasplaat: deze is voorzien van prisma’s die voor een verhoogde energie-opbrengst moeten zorgen. Detail van de prisma’s in de glasplaat van het 240 Wp paneel van Latitude Solar.

 

 Geinig, een robotbezem op zonne-energie. De uitvinder ervan, de 25-jarige Ridha Azaiz, is op zoek naar investeerders zodat hij zijn producten kan vermarkten. De Solarbrush is bedoeld om solar parken rond de evenaar schoon te houden van bijvoorbeeld woestijnzand. Het ‘bezemwagentje’ werkt volautomatisch, kan van het ene naar het andere paneel hoppen (zolang de spleet tussen de panelen niet meer dan 5 cm bedraagt) en kan zich staande houden tot 15 graden hellingshoek. In landen met hogere breedtegraden (zoals Duitsland en Nederland)  kan de Solarbrush zich niet staande houden, want hier staan de panelen doorgaans onder een steilere hoek dan 15 graden opgesteld. Maar rond de evenaar speelt dat niet, want daar liggen zonnepanelen veel vlakker omdat de zon daar hoger aan de hemel staat. Een zelfrichtende, parabolische trog van Solera Solar t.b.v. Concentrated Solar Power-techniek (CSP). De trog concentreert zonlicht op een absorberbuis. De vloeistof daarin wordt warm (tot 300°C!) en de verkregen stoom kan worden gebruikt om óf een turbine aan te drijven, of direct gebruikt worden door industrieën die met dergelijk hoge temperaturen werken. Derbisolar Flex: een flexibele module met amorf silicium (a-Si) cellen van het Belgische Derbigum Energies. De pv-plakstroken kunnen op bijvoorbeeld geprofileerde dakplaten geplakt worden. De modules hebben volgens de vertegenwoordiger een vermogen van 60Watt per vierkante meter. Het systeem kost zo’n 2850 euro per kilowattpiek.

 

 Sanyo “HIT-HD” module.  De 315E van SunPower. 315 Watt nominaal vermogen uit 96 ‘backcontact’ cellen op een oppervlak van slechts 104,6 x 155,9 cm. Dat is een zeer hoge 193 WattPiek/m2. De module heeft een efficiëntie van 19,3 %. Zonnecel die later wordt gedeeld in 32 minicellen. Deze minicellen worden gebruikt in combinatie met solar concentrators, lenzen die de zonnestralen focussen en ervoor zorgen dat er toch een hoog vermogen uit zo’n minicel gehaald wordt. Solar Concentrators hebben alleen zin als de lens loodrecht op de zon staat, dus een tracker is noodzakelijk.

 

 De mannen van Esdec (Deventer) waren ook aanwezig om hun ClickFit montagesysteem te promoten. Buiten stond een Tesla Roadster. Gaaf ding, wel erg duur.

 

 Vergeleken met de Tesla ziet de Mitsubishi IMiEV er wat belegen uit. Geweldige tafel! Ik zou hem wel buiten zetten (wel aan de ketting), en geen bierviltjes onder de glazen gebruiken :)

Een Reactie op “InterSolar 2009”

  1. Hoi Berend. Leuk fotoverslagje (ik heb inmiddels een intro geplaatst en ga als ik tijd heb … ook een uitgebreide pagina maken). Jammer dat ik je heb “gemist”, maar ja, waar vind je tussen de 60.000 bezoekers die ene Apeldoorn peeveeer… Ook ik was elke dag wel effe bij ClickFit, volgend jaar beter…

Leave a Reply