Eén jaar 1170Wp op het dak

by admin

Vandaag ligt de huidige set van 7 zonnepanelen precies 1 jaar op het dak. De eerste 4 panelen (640 Wp) gingen in 2007 het dak op, maar die zijn na wat opbrengstperikelen op 2 juni 2008 vervangen. Met de uitbreiding enkele maanden eerder, ligt er nu dus exact een jaar 1170 Wattpiek op het dak.

In dat jaar heeft het systeem 1001,6 kWh geproduceerd, oftewel genormeerde productie van 856 kWh/kWp. Volgens mij is dat een keurige, gemiddelde waarde voor een in het binnenland opgestelde installatie met een niet helemaal ideale hellingshoek van 20°.

4 Reacties op “Eén jaar 1170Wp op het dak”

 1. Leuke site heb je!

  Even een vraagje, hoe bereken je de genormeerde productie?

 2. @Rene: normeren naar kWp/kWh:
  Barend heeft 1170Wp (= 1,17 kWp) aan panelen opgesteld, die 1001,6kWh gegenereerd hebben.

  Per kWp paneel vermogen is dat 1001,6 : 1,17 = 856 kWh/kWp
  En NU kun je goed vergelijken, of je nu 570Wp aan panelen hebt, of 15kWp aan panelen 🙂

 3. Jaap van Dalen on juni 16th, 2009 at 9:15 pm

  Heel mooi Berend. 856 kWh/kWp is idd een mooi gemiddeld, voor het binnenland en de hellinghoek van je dak zeker. Maar wat niet zo mooi is dat dat de norm die de SDE aanhoudt dus eigenlijk niet klopt. Want als jij al zo’n mooie genormeerde opbrengst hebt, wat moeten die volksstammen dan die onder gunstiger omstandigheden produceren? Die moeten dus goed oppassen om onder de SDE te gaan produceren. Maar goed. Nogmaals: gefeliciteerd. Leuke site. Maar ja, dat wist je al, haha.

 4. Die bezopen 850 kWh/kWp.jaar grens is afkomstig van wereldvreemde economen die bij ECN Beleidsstudies werken en in opdracht van EZ alles voor zonnestroom in Nederland stukrekenen. Het is al jaren bekend (zullen ze nooit toegeven) dat alleen al de kustprovincies ver boven die norm komen, ik produceer als sinds het jaar des Heeren 2000 ver over de 950 kWh/kWp.jaar, Solarlin in Vlissingen zit al jaren op gemiddeld 1.000 kWh/kWp.jaar. Volgens Siderea.nl is 900 op meeste plaatsen in het land mogelijk. Als je in de SDE zit, verlies je dan per kilowattpiek nominaal STC vermogen 50 kWh per jaar aan SDE subsidie. De saldering is daarentegen (op dit punt) niet gelimiteerd. Zuukzes met de “terugverdientijd” berekeningen met die variabelen (en vele anderen).

Leave a Reply