Meer zonnige foto’s uit Beieren

by berend

Hoe langer je in Duitsland rondreist, hoe meer het besef doordringt dat wij in Nederland ongelofelijk lopen te prutsen in de marge, met ‘dank’ aan zo’n halfbakken SDE subsidieregeling. De Duitse terugleverregeling is daaraan zó superieur, dat de SDE niet eens in de schaduw mag staan van de Duitse EEG. De EEG staat voor glasheldere regels én iedereen mag meedoen. We hebben in NL nog een hele lange weg te gaan..
Enfin, tijdens onze vakantie heb ik meer foto’s gemaakt van prachtige Duitse pv-installaties. Hier een kleine impressie:

Huizenblok in aanbouw in Ingolstadt. First things first: het dak is al volgelegd met 256 zonnepanelenGroep vrijstaande zonnepanelen op een parkeerplaats langs Autobahn A3.Een houtzagerij in Weidenbach, Beieren. De op zuid gerichte daken van beide productiehallen zijn van zonnepanelen voorzien.

Hieronder de “Gozmanhof” in Reichertsheim, de boerderij waar we verbleven. De boerderij was al uitgerust met regenwateropvang voor de toiletten en een 1000 liter zonneboiler. Tijdens ons verblijf werd er een 16,56 kWp groot pv-systeem op het dak gemonteerd. De familie had zelf voor de financiering gezorgd. De komende 20 jaar ontvangt de familie 43 eurocent voor iedere opgewekte kilowattuur. Zo is de terugverdientijd nauwkeurig te berekenen en is het relatief veilig om in een groot, dakvullend systeem te investeren.

De Gozmanhof vóór de aanleg van de 16,56 kWp Solaranlage. De zonneboiler is al 7 jaar in bedrijf.De montage van de 92 zonnepanelen door 4 monteurs van Bayern Solar Süd duurde 1 dag.Het eindresultaat.

Andere opvallende zonnestroominstallaties in de buurt van ons vakantieadres:
De Aldi in Mühldorf. Geheel bedekt met dunnefilm panelen..Solarpark in Kirchdorf. Ik kon er helaas niet dichterbij komen om te kijken wat voor modules er zijn gebruikt.

Zonnecollectoren in Reichertsheim. De rechtse is wat steiler gezet voor een betere opbrengst in de wintermaanden. Dat had ik voor onze zonnecollector (20 graden helling) ook gewild, maar een dergelijke plaatsing is in Nederland (in ieder geval in Apeldoorn, streng verboden.St. Wolfgang.Sonnenkraft zonneboiler, opgesteld tijdens een Open Dag van een bouwonderneming. Instapmodel is een 500 liter voorraadvat.

“Solarpark Ampfing”. Nabij Ampfing liggen zo’n 22.000 First Solar CdTe dunnelaag modules over een helling gedrapeerd. Totaal vermogen: 1318 kWp. Goed voor jaarlijks 1486 megawattuur aan zonnestroom, oftewel het stroomverbruik van ruim 300 huishoudens. Solarpark Ampfing. Vermogen 1318 kWp..

 

Leave a Reply