Slimme laadpalen, uit Apeldoorn!

by berend

Afgelopen zaterdag sloeg ik het Regio-katern van “De Stentor” open en daarin stond een groot artikel over elektrisch vervoer en het daarvoor broodnodige netwerk van oplaadstations. Want ondanks dat elektrisch rijden niet meer is tegen te houden, is gezien de nog beperkte actieradius van de huige generatie elektrische auto’s een fijnmazig netwerk van oplaadpunten noodzakelijk.

Het artikel gaat over de slimme laadpalen van het Apeldoornse bedrijf Reewoud. Onder de naam “Chargepoint” brengt Reewoud een ‘totaalconcept’ voor slimme energievoorziening voor elektrische voertuigen’ op de markt. De laadpalen zijn ontwikkeld in de VS en Duitsland, en door Reewoud geschikt gemaakt voor toepassing in Nederland.

Het systeem is zeer geavanceerd. Internet is de verbindende factor van het Chargepoint-systeem. Het werkt op basis van registratie en identificatie. Daardoor is het niet mogelijk dat onverlaten op andermans kosten stroom tanken. Ook kan het systeem een SMS sturen zodra de accu’s vol zijn. Via een Google Maps systeem (later volgt TomTom) in de auto kan realtime met kleurcodes bekeken worden waar vrije oplaadpunten zijn.

De slimheid van het systeem blijkt onder meer uit de mogelijkheid om stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Stel je hebt je elektrische auto in het weekend niet nodig en prikt hem op vrijdagavond aan een laadpaal. Als de accu maandagmorgen maar vol is, voor de rest maakt het je niks uit. In de tussentijd ben je bereid stroom terug te leveren. Dat kan voor energiebedrijven erg interessant zijn. Die moeten op piekmomenten soms een centrale bijschakelen. Als ze accu’s van elektrische auto’s kunnen bijschakelen, hoeft die centrale niet te starten en kan er flink worden bespaard.

Slimme Amsterdamse paaltjes

feestelijke ingebruikname van de eerste Chargepoint door de gemeente AmsterdamReewoud heeft de eerste grote opdracht al binnen: de gemeente Amsterdam bestelde 45 laadpalen en het eerste Chargepoint werd eind mei door de Amsterdamse wethouder Marijke Vos feestelijk in gebruik genomen.

Daarmee is Amsterdam de eerste plaats in Europa waar het Chargepoint systeem operationeel is. Met de gemeente Apeldoorn is nog niet gesproken over oplaadpunten, maar Reewoud zelf is ervan overtuigd dat er binnen 2 jaar enkele honderden Chargepoints in Apeldoorn zullen staan.

Bron: De Stentor

Een Reactie op “Slimme laadpalen, uit Apeldoorn!”

  1. Om al deze laadpalen te zien op een kaart; neem een kijkje op de website van Platform Elektrisch Vervoer.

    http://www.elektrischvervoer.nl

Leave a Reply