De oogkleppen van Delta

by berend

Vandaag liet de Zeeuwe energieboer Delta weer eens van zich horen. Ondanks dat het huidige kabinet géén beslissing zal nemen over de bouw van een nieuwe kerncentrale, gaat Delta gewoon door met de voorbereidingen voor de aanvraag van een bouwvergunning voor een tweede kerncentrale in de buurt van Borssele.

Volgens minister Cramer heeft Nederland helemaal geen tweede kerncentrale nodig, want over een paar jaar zal ons land elektriciteit-exporteur zijn. Maar Delta houdt gewoon de oog- en oorkleppen op en zal hoe dan ook een vergunning aanvragen.

In Finland wordt momenteel een nieuwe kerncentrale gebouwd, “Olkiluoto 3”. 
Olkiluoto 3 is een kernreactor van de superlatieven. De krachtigste (1600 MW) ter wereld. De modernste. De meest efficiënte en de veiligste. Gewoon de allerbeste volgens de makers, het Franse/Duitse consortium van Areva en Siemens. 
Maar ook de allerduurste. De centrale is nog lang niet af, maar de kosten zijn nu al 50% hoger dan oorspronkelijk begroot (EUR 3,2 miljard). Bovendien ligt de bouw door allerlei oorzaken (voornamelijk problemen met het halen van de gestelde veiligheidsnormen) inmiddels 3 jaar achter op schema.

Olkiluoto 3 een beerput van schandalen geworden. Ontwerpfouten aan veiligheidsystemen, betonvloeren die te poreus bleken, radioactieve uitstoot die 7 keer hoger is dan gedacht. Olkiluoto 3 is een miskleun van 5 miljard euro. Meer feiten over Olkiluoto staan op www.olkiluoto.info.

Delta zal deze feiten vast niet lezen. Die houdt liever de oogkleppen op.

2 Reacties op “De oogkleppen van Delta”

  1. Het moet mogelijk zijn helemaal over te gaan op duurzame energie. Windturbines en zonnepanelen kunnen elkaar aanvullen qua zomer en winteropbrengst, voor de nacht en 24uur/dag levering kunnen we vertrouwen op biomassa en biogas centrales, misschien ook wel geothermische energie op den duur. Gascentrales zijn misschien nog een tijdje nodig, maar kolen -en kerncentrales kunnen moeilijk worden uitgeschakeld wanneer nodig en zijn slecht te combineren met duurzame energie. Maar gelukkig duurt het nog een paar jaar voor die kerncentrale er zal zijn, als hij er uberhaupt gaat komen. Alleen zonde van het geld: steek dat liever in duurzaam. Delta kan trouwens in het winderige en zonnige zeeland prima investeren in duurzaam.

  2. Jaap van Dalen on juni 25th, 2009 at 12:38 pm

    Of het nu al mogelijk is om helemaal over te gaan? Ik denk het nog niet. Daarvoor zijn enkele Gigawatts aan basis opgesteld regelbaar vermogen nodig. Ja, als je een waterkracht tot je beschikking zou hebben of idd geothermische energie. Maar vooralsnog kan het niet. Maar dat het er van komt is 100% duidelijk. Fossiele brandstof is nu eenmaal eindig en ook de grondstof voor splijtstaven. PUNT. Dus de mens gaan vanzelf naarstig (steeds naarstiger) op zoek naar nieuwe vormen van energie naast de bestaande. Daarvan lijkt ‘zonkracht’ mij nog het meest haalbare/winbare omdat dat gemakkelijk ‘winbaar’ is en 1 dag zon op aarde genoeg is voor de energiebehoefte van die aarde voor een heel jaar.

Leave a Reply