NUON Helianthos zonnecelfolie – deeltje 263

by berend

Zojuist in het NOS Journaal: een itempje over NUON Helianthos, de NUON dochter die zich toelegt op op produktie van ‘zonnecelfolie’: een dun fotovoltaïsche laagje die op een folie wordt aangebracht en ‘aan de rol’ geproduceerd kan worden. De flexibele zonnecellen zijn makkelijker te verwerken in bijvoorbeeld dakbedekking, gevels of zelfs zonneschermen of geluidswallen

NUON Helianthios is al jarenlang bezig met de ontwikkeling van de zonnecelfolie, en vandaag is dan de proeffabriek in Arnhem geopend. Tot op heden is getest met 30 cm brede folie, maar in de proeffabriek worden de eerste stappen van het proces binnenkort ook uitgevoerd op laminaat met een breedte van 120 centimeter. De efficiëntie van de Helianthos zonnecelfolie ligt op zo’n 6%. Ter vergelijking: kristallijne zonnecellen zitten al op 16-19%. De productiekosten van de folie ligt momenteel op 100 á 200 euro per vierkante meter, waarmee de folie nog niet kan concurreren met kristallijne zonnecellen.

Samengevat; de ontwikkeling van de Helianthos zonnefolie gaat niet echt vlot, maar wel gestaag. Ik heb het gevoel dat de naam NUON voor Helianthos eerder een last is dan een zegen. De mensen van Helianthos hebben veel grotere ambities dan degenen die daar echt aan de touwtjes trekken.
Ik ben benieuwd wanneer de folie voor consumenten beschikbaar zal zijn. Op de Intersolar in München heb ik soortgelijke zonnecelfolie aangetroffen die al beschikbaar is op de markt. Enige haast lijkt dus geboden voor NUON Helianthios. 

Klik op de afbeelding om het NOS item over NUON Helianthos te bekijken.

6 Reacties op “NUON Helianthos zonnecelfolie – deeltje 263”

 1. Ziet er interessant uit, maar hoe zal zo’n dunne folie zich gedragen bij windvlagen?
  Nee… doe mij maar van die degelijke PV-platen in alu raamwerk! 🙂

 2. Je zal ze moeten integreren met dakdelen, etc. Kun je ze ook op constructies plakken die niet zoveel draagkracht hebben! En dit zal veel goedkoper zijn. Geef mij maar de zonnefolie!!!

 3. De hele ontwikkeling loopt inderdaad al even. Ze hebben altijd gezegd dat uiteindelijk zonnestroom met netstroom gaat concurreren. Helianthos denkt aanzienlijk lagere kosten te kunnen bereiken dan wat met kristallijne panelen nu wordt bereikt. Ga maar na: slechts enkele micrometers actieve materialen, en volledig integreerbaar op allerlei ondergronden. Ik denk dat de genoemde euros een geschatte consumentenprijs zijn bij het op de markt brengen van het produkt. Ik hoop dat ze een beetje opschieten daar in Arnhem, want ik zie veel toepassingen! De zonnefolie wordt verlijmd op dakplaten of op dakrollen. Die waaien toch niet weg? Althans, mij niet bekend.

 4. heel dit project gaat uit als een nachtkaars,gaan we nooit meer iets van horen,was waarschijnlijk alleen maar opgezet voor de subsidie

 5. L.S.
  Ik ben een nederlandse promotor van Nederlandse proyecten in Zuid Amerika.Al enige tijd gelede ben ik op zoek naar flexibele panelen die door een Zuid Amerikaanse overheid kan worden gebruik voor een nationaal electrificerings project (project van ongeveer USD 300 miljoen )
  Daar ik al zondag weer naar Zuid Amerika vlieg wil ik met u in contact komen met betrekking tot het eventueel aqcuieeren van een aantal demonstratie objecten en misschien de mogelijkheid tot het lokaal produceren in het project land.
  Hopend op een reactie
  M.Hof

 6. ruud van tricht on augustus 25th, 2010 at 5:25 pm

  @ m.hof

  Voor iemand met zo een belangrijke functie, heeft u wel veel taalfouten in uw reactie staan.

Leave a Reply