Dag van de Lokale Vooruitgang

by berend

Vanmiddag ben ik bij de “Dag van de Lokale Vooruitgang” geweest. Het evenement was georganiseerd door en op de Hof van Twello, een tuinderij die zich opwerpt als ‘centrum voor lokale economie’.De hele dag stond in het teken van ‘lokaal’: hoe kun je lokaal voedsel verbouwen, hoe kun je lokaal energie opwekken en hoe kun je bouwen met lokale bouwstoffen. Dit alles met als doel een lagere ecologische voetafdruk, minder energieverbruik en lagere CO2 uitstoot.

Op een veldje stonden een kleine 20 kraampjes met uiteenlopende thema’s. O.a. present: installateurs met informatie over zonneboilers, Innovative Consulting (‘Bouwen met groen en glas’), Hout-Leem (bouwen met natuurproducten hout en leem),  Stichting Aarde en Transition Town Deventer.

Ook was er een debat over energiebesparing en duurzame energiebronnen. Ex GroenLinks kamerlid Wijnand Duyvendak nam ook deel aan het debat en hield vooraf een vurig betoog over klimaatverandering en de noodzaak dat we nu moeten handelen om erger te voorkomen. Wethouder van Muyden van de gemeente Voorst nam ook deel en had een mooie uitspraak: “Verbaas u over de dingen waaraan u gewend bent geraakt”. Als voorbeeld noemde de heer van Muyden een witte kool die we nu massaal uit Spanje laten importeren, terwijl diezelfde kool ook prima in Nederland verbouwd kan worden. Enkele foto’s:
.Het veldje op het Hof van Twello waar de kraampjes van exposanten waren opgesteld.

 

Het debat over lokale productie en energiebesparing. Van links naar rechts: klimaatactivist Wijnand Duvendak, wethouder van Muyden van de gemeente Voorst, Willem Hogendijk van Stichting Aarde, Alexander van de Beek van Innovative Consulting en Sander Giesen, architect van leem en stro wandconstructies.Na afloop van het debat gaan de bezoekers met een positief gevoel huiswaarts.

 Al met al vond ik het een inspirerende middag. Het ligt in de bedoeling van Hof van Twello dat de Dag van de Lokale Vooruitgang een jaarlijks evenement wordt als een monitor op het gebied van de lokale economie.

Een Reactie op “Dag van de Lokale Vooruitgang”

  1. Dag, ik ben webredacteur bij Hof van Twello en Transition Town Deventer. Allereerst hartelijke complimenten met deze mooie & intelligente website. Het stuk over Desertec met commentaar van Scheer vond ik heel informatief! Ik wil in ons verslag van de dag oa doorverwijzen naar je blog met een link op de Hof van Twello.
    Ik ben benieuwd of je misschien een technische reactie kunt/wilt geven op de GEET-motor die ook gedemonstreerd werd op de Hof van Twello. Intrigerend apparaat vind ik en ben benieuwd in hoeverre het een bijdrage zou kunnen leveren aan energiebesparing/duurzaamheid.

Leave a Reply