Juni: opbrengst en verbruik
by berendDe afgelopen junimaand was qua zon bovengemiddeld: het KNMI noteerde voor De Bilt 232 zonuren, tegen 186 normaal. De panelen hebben 140,4 kWh opgewekt, genormeerd precies 120 kWh/kWp.
Juni had een vliegende start, met op de 2e dag al een nieuw all-time dagrecord: 7,58 kWh op één dag, genormeerd 6,48 kWh/kWp. Dergelijke waarden worden (in Nederland) alleen gehaald bij een strakblauwe hemel in combinatie met een stevige bries. (hoe hoger de temperatuur van een zonnecel, hoe slechter ze gaan presteren; een verkoelend windje is dus welkom om de temperatuur laag te houden).
Juni was de derde elektriciteitsneutrale maand op rij: tegenover de opbrengst van de zonnepanelen (140 kWh) stond een verbruik van 134 kWh.
De zonneboiler gaat overigens ook als een speer. Zes kuubjes aardgas gingen afgelopen maand in vlammen op, waarvan een deel ter plaatse van het (gas)formuis.
Gedurende zonnige periodes (zoals deze week) kan de stekker gerust uit de combi-ketel getrokken worden, want de temperatuur van het boilervat komt dan slechts sporadisch onder de 60 °C. De zonneboiler doet het zo goed in de zomermaanden, er is nauwelijks tegenaan te douchen.
Voor alle details, zie de pagina Opbrengst & Verbruik.
Berend,ik had in juni een opbrengst van 43,2 Kwh -voor een installatie van 350 Wp – genormeerd is dat volgens mij
123,4 Kwh/Kwp. Niet slecht voor een beginneling, toch.
Betekent dit dat er dan toch meer zonne-uren in Zeeland zijn dan elders in Nederland?
Hallo Jan,
123,4 kWh/kWp is zeker niet verkeerd!
Volgens dit zonurenkaartje heeft Zeeland al gauw 100 zonuren per jaar méér dan hier op de Veluwe. En óók meer wind, tevens ideaal voor hoge opbrengsten!
Klopt, en dat geldt ook voor de kop van Noord Holland.
Ik heb met het 2x 1.800 Wp (3,6 kWp) in juni 520 kWh opgewekt. Dat houdt in: 144 kWh/kWp. Veel, vooral veeeeel wind, wat lagere temp. dan de rest van het land, en strak blauwe luchten….
Hier in Noord-Limburg (met panelen pal zuid) op 133,97 kWh/kWp (genormeerd) uitgekomen.