Het wordt een lang afscheid, maar de breuk is definitief

by berend

Vandaag heb ik besloten om een relatie van ruim 25 jaar te beëindigen. Ik heb een kwart eeuw prima met haar kunnen opschieten, maar 2 berichten die gisteren in de media werden gebracht hebben mij definitief doen besluiten om met haar te breken. De beloning voor mijn inbreng werd almaar minder en bovendien blijkt dat ze zich nog steeds met dubieuze praktijken bezighoudt.

Jawel, ik ga weg bij mijn huisbank!
In mijn geval de Rabobank, de bank die mij met de paplepel werd ingegeven.
Reden 1: de weinig concurrerende rente die Rabo momenteel biedt. Een jaar geleden heb ik reeds een deel van mijn spaargeld overgeheveld naar een andere bank (ASN Bank), maar een ander spaardeel staat nog steeds op een Rabo InternetBonusspaarrekening. Die geeft sinds 2 juli nog maar 2,3 % rente (onder voorwaarden ook nog). Naast deze spaarrekening hebben we ook nog een En/Of-betaalrekening en een effectenrekening bij de Rabo lopen. 
Reden 2: de website eerlijkebankwijzer.nl liet gisteren weten dat Rabobank (naast enkele andere grote Nederlandse banken) nog steeds investeringen doet in de wapenindustrie. En ik heb liever niet dat ze dat doen, en al helemaal niet met mijn geld.

Enfin, vandaag hebben we (mijn vriendin en ik) een En/of-internetbetaalrekening geopend bij Triodos Bank. Triodos is een bank die duurzaamheid integreert in al haar activiteiten.
.

We gaan eerst zorgen dat alle automatische stortingen en betalingen via de nieuwe Triodos rekening gaan lopen. Als dat goed loopt, zal ook de rest van ons spaargeld op een (nieuw te openen) Triodos spaarrekening gestald worden. En dan kan er definitief afscheid van Rabobank genomen worden.

Een andere reden waarom ik nog steeds een Rabo betaalrekening heb is iDeal. Triodos biedt helaas niet de mogelijkheid om met dit slimme systeem te betalen. Maar het schijnt dat Triodos bezig is om die iDeal-service te implementeren.

9 Reacties op “Het wordt een lang afscheid, maar de breuk is definitief”

 1. Proficiat!! Ik ben ook weg bij de Rabo (hooguit nog wat kleine verzekeringen en hypotheek), en tevreden en trots Triodos klant! De overstap-service werkt erg goed is mijn ervaring (daarnaast had ik zelf al geinventariseerd waar ik een wijziging naar toe kan sturen: het scheelt als je zelf veel doet, en mogelijk een overboeking mocht vergeten: dan vangt de overstap service deze af!)

 2. Mano Lebbink on juli 4th, 2009 at 8:20 am

  Verstandige keuze dat je nu bij Triodos een rekening heb lopen. Ik ben vorig jaar naar Triodos verhuisd, na dat ik de documentaire had gezin op Zembla over bankgeheimen. Vooral met het spaargeld doen ze rare dingen. Ik spaar dus niet meer bij de ABN. De ING en de ABN bank zijn de grootste boeven. Rabo kwam er neutraal vanaf.

  Vriendelijke groeten,

  PV Woudhuis het schip

 3. Eric Plankeel on juli 4th, 2009 at 8:16 pm

  Gefeliciteerd, ik heb sinds 1 mei geen Postbankrekening meer. Een maand daarvoor overgestapt op Triodos. Geen gebruik gemaakt van de overstapservice maar alles met vooral email kunnen regelen. Wel had ik in “mijn postbank” een overzicht gemaakt van alle incassobetalingen tot 13 maanden terug.
  Nu heel tevreden met Triodos, alleen zit ik ook te wachten op Ideal.
  Ronduit schandalig zoals banken met trouwe klanten omgaan, zoals het constant verlagen van rente op spaarrekeningen, zodat je als klant gewoon genomen wordt. Vroeger schommelde de rente natuurlijk ook, maar met een bepaald type spaarrekening wist je redelijk waar je op kon rekenen.

 4. aha momentje, das ook niet best,
  ook de hypotheek dan maar weg bij rabo, de rest is al triodos bij mij.
  slaap zacht beste klant gaat niet meer werken,
  ik zat toch weer te suffen denk ik, de variabele rente is nu 0,98% en als ik de laatste 2 jaar van mij rabo hypotheek laat wat ie is, betaal ik 5,2% als ik vertrek naar triodos betaal ik 2 a 4 %, dat is een enorm bedrag op jaarbasis.
  de tijd dat een bank handelde in het belang van de klant is erg lang geleden alweer, en ze leren ook niet bij.

 5. Ook ik ben overgestapt naar triodos, het geeft mij een goed gevoel dat er op een juiste verantwoorde manier met mijn geld wordt omgegaan. Triodosbank is dit jaar nog gekozen als duurzaamste bank van de wereld.

 6. Berend, interressant verhaal, zit nu bij de ING, maar niet erg happy, zeker na het gedoe van het stoppen met de naam Postbank.Het verhaal van de rente klopt overigens NIET! Alle banken gingen met de rente omhoog in 2008; sinds 2009 gaat de rente weer omlaag, ook de Triodos is gezakt van 3% naar 2,3 % op dit moment.

 7. @Jan B,
  Het klopt dat de spaarrentes over de hele linie aan het zakken zijn en Triodos en Rabobank bieden momenteel dezelfde rente (2,3%) op hun internetspaarrekeningen.
  Echter, waar Triodos deze rente zonder voorwaarden biedt, heeft de Raborekening wèl beperkende voorwaarden (dat basisrente + bonusrente verhaal). En bij Triodos weet ik zeker dat mijn geld wordt gebruikt voor de realisatie van duurzame initiatieven.
  Kortom, de Rabobank heeft, behalve iDeal, voor mij geen meerwaarde meer.

 8. Reeds talloze jaren uitzonderlijk tevreden klant van zowel Triodos als ASN, met voorkeur voor de eerste (visionair voortrekker op diverse duurzame fronten toen “duurzaam” nog niet in de Van Dale stond). Ook al proef investeringkje in hun Europe Renewables Fund gedaan (just for the fun of it, het geld stond anders toch maar “duurzaam weg te rotten”…).

  Vorig jaar ook het restantje “gemaksgeld” (i.v.m. toen nog niet mogelijkheid van elektronisch betalen bij Triodos) weggehaald van de gezamenlijke postbank rekening en de zooi daar opgedoekt. Keurige transitie via de overstap service. Een bank waar je weer “frisse lucht” van krijgt, na alle onduurzame poeha gezever van de Big Boys.

  Nu maar hopen dat zowel Triodos als ASN hun groeistuipen goed onder de duim kunnen houden en niet dezelfde “trekjes” gaan vertonen als hun grotere broertjes…

 9. Wow – goeie stap, broer! Ik ben benieuwd hoe het je bevalt bij Triodos.

  Ik moet zeggen dat de acties van de Rabo mij ook steeds meer gaan tegenstaan. Houd ons op de hoogte – wellicht dat ook ik een overstap ga maken.

Leave a Reply