De Duitse BundesLiga wordt steeds duurzamer

by berend

In Duitsland, het eldorado van zonne-energie, worden deze zomer opnieuw voetbalstadions voorzien van zonnepanelen. Diverse grote solarbedrijven kiezen de BundesLiga om hun zonne-energie produkten nog meer bekendheid te geven.
Na de Schüco Arena in Bielefeld (104 kWp), het Fritz-Walter stadion in Kaiserslautern (250 kWp), krijgen nu ook de stadions van de 1. FC Köln en Werder Bremen grote aantallen zonnepanelen op de tribunedaken.
 Solar World uit Bonn wordt Premium Sponsor van de 1. FC Köln.

Solar World is per 1 juli toegetreden als ‘Premium Sponsor’ van 1. FC Köln.
President Frank Asbeck van Solar World kan nu al niet meer stuk bij de fans van de Geißböcke (geitenbokken), want de financiële injectie van Solar World maakte de terugkeer mogelijk van verloren zoon Lukas Podolski (de aanvaller komt over van Bayern München).  Als tegenprestatie zal ‘Poldi’ in enkele reclamespots voor Solar World optreden.
Het is de bedoeling dat er op het ‘Rheinenergiestadion’ van de FC door Solar World een stevige zonnestroominstallatie aangebracht wordt.

In Bremen zijn ze al verder met de aanleg van een zonnestroominstallatie. Het Weserstadion van de SV Werder wordt momenteel verbouwd. Het dak wordt vernieuwd en krijgt een zonnestroominstallatie van 1 megawattpiek (1000 kWp!). Ook de gevels worden dicht gemaakt met glasplaten die voorzien zijn van zonnecellen. Bij elkaar bedekt de pv-installatie een oppervlak van 2 voetbalvelden en zal jaarlijks ongeveer 750.000 kWh produceren.

Zo zal het vernieuwde Weserstadion eruit gaan zien. Oplevering zal eind 2009 plaatsvinden.
Detail van de ombouw van de 'Westkurve'. De gevel wordt rondom voorzien van glasplaten waarin zonnecellen zijn geïntegreerd.

 

2 Reacties op “De Duitse BundesLiga wordt steeds duurzamer”

  1. Er zijn plannen om over enkele jaren een nieuw voetbal-stadion te bouwen in Rotterdam-Zuid. Zou leuk zijn als de
    nieuwe KUIP ook duurzaam zou worden met heel veel zonnepanelen op de daken!

  2. Hmmm. zou leuk plan zijn voor grote gebouwen zoals inderdaad een stadion. Maar hier in NEEderland zie ik zoiets niet gebeuren: ze kijken primair naar wat het NU kost… en moddert dan maar wat aan!

    Hulde voor die Duitsers!! 🙂

Leave a Reply