Tweede SDE-ronde gaat ook verloren, wanneer volgt de Knock Out?

by berend

En voor het tweede jaar op rij kan SenterNovem de stroom aanvragen voor subsidie op zonnestroom niet aan.  Op 6 april begon de 2e SDE ronde en ondanks dat het ministerie van Economische Zaken vooraf al enkele hachelijke voorwaarden uit de regeling had gesneden, is het SenterNovem niet gelukt om een herhaling van de 1e ronde te voorkomen.

Dertien weken had SenterNovem zichzelf gegeven om alle aanvragen te beschikken behandelen. Die termijn blijkt opnieuw een te grote horde, want men heeft gemeld nog eens maximaal 13 weken nodig hebben om alles te verwerken. Dus het geduld van subsidieaanvragers wordt weer tot een half jaar op de proef gesteld.
En dan is het al oktober, einde zonseizoen, hoeveel aanvragers zullen dan niet alsnog afvallen?

De SDE voor zonnestroom zorgt opnieuw voor opschudding.
Het duurt allemaal te lang, het budget is te laag, de administrative rompslomp is immens, en dan zijn er nog de netbeheerders die de dure productiemeter moeten installeren en regelmatig met onterechte metervervangingen komen aanzetten. 
Terwijl het allemaal veel beter kan: de politici hoeven maar even over de over de oostgrens te kijken, daar hebben ze al spelregels die garant staan voor succes.
Na twee verloren rondes is het beste de SDE voor zonnestroom nog dit jaar een K.O. te geven en met een echte stimuleringsregeling te komen (à la Duitsland). Zodat onherstelbare schade aan de zonnestroommarkt misschien nog kan worden voorkomen.

Bron: De Volkskrant

Leave a Reply