De efficiënte-race van First Solar

by berend

First Solar is een modulebouwer die louter gebruik maakt van dunnefilm techniek, om precies te zijn de Cadmium-Telluride (CdTe) techniek.

Van alle technieken om zonnecellen te maken heeft dunnefilm-CdTe de meeste potentie om forse kostenverlaging te realiseren. Vooral in de moduul-efficiëntie worden grote sprongen gemaakt, veel grotere dan bij de traditionele Si (silicium) modules. First Solar, een inmiddels zeer serieuze speler in de zonnestroommarkt, heeft uiteengezet wat er de afgelopen jaren bereikt is en wat er nog in het vat zit.

First Solar begon in 2002 met de productie in Perrysburg, Ohio (VS), met één enkele productielijn en 150 medewerkers. Tegen het einde van 2009 zullen de zonnemodules van het bedrijf afkomstig zijn uit 23 productielijnen op drie continenten en zal het bedrijf meer dan 4000 mensen in dienst hebben. In 2009 zal de jaarproductie voor het eerst de 1000 Megawatt overstijgen.

 De efficiëntie van de First Solar CdTe modules gaat gestaag omhoog. In 2006 hadden de modules een efficiëntie van ongeveer 7%. Momenteel halen de productiemodules ruim 9%.
Maar nu de toekomst: volgend jaar moet de efficiëntie stijgen naar 11%, in 2012 naar 12,5%, en daarna zelfs naar 16-17%.
Mede door de stijging van de efficiëntie zakken de productiekosten. In 2009 kan First Solar modules maken tegen 93 dollarcent per Wattpiek (Wp). De eindgebruikerprijs ligt op zo’n 2 euro per Wp.
Maar First Solar denkt dat de productiekosten kunnen worden teruggebracht naar 52 tot 63 dollarcent in 2014.  Als dan (2014) de modules voor één à anderhalve euro per Wattpiek aangeschaft kunnen worden, is subsidie helemaal niet meer nodig en dan kan zonne-energie op prijs concurreren met elektriciteitsproductie met fossiele brandstoffen.
En dan kunnen de Nederlandse bewindvoerders met een gerust hart afscheid nemen van de dramatische SDE regeling voor zonnestroom. Maar wel dankzij de kartrekkers rondom ons kikkerlandje die zonnestroom wel serieus nemen, met Duitsland voorop.

Bron: www.pv-tech.org

4 Reacties op “De efficiënte-race van First Solar”

  1. Hoera, dan zijn we van die suffe SE af, van mevrouw van der Hoeven af, en zitten we op grid-parity. Tof!

  2. Jullie dachten toch niet dat dat zonder slag of stoot zal gaan in het aan een stevige “gasvloek” lijdende Nederland?

    Reken maar dat er allerlei bezopen “heffingen” op het invoeden van decentraal opgewekte zonnestroom verzonnen zullen gaan worden. En als we niet opletten, gaan dat soort heffingen er gegarandeerd door EnergieNed en de netboys door geramd worden. Uiteraard via allerlei mistige overleggen waar consumenten en burgers buiten worden gehouden.

    Bovendien mag First Solar Nederland niet eens in. Milieuwetgeving uit het jaar nul…

  3. Hoe kom ik met een verkoper van First Solar in contact?
    Heeft iemand informatie. Met dank.

  4. Ook ik ben op zoek naar een reseller in Europa, iemand een tip??

Leave a Reply