PV in Italië: una grande accelerazione

by berend

Ook al wordt Italië momenteel geleid door nogal controversieel types met dito opvattingen, het neemt niet weg dat er in de laars ook een boel dingen goed gaan. Zoals bijvoorbeeld zonne-energie.
Italië is door een goede feed-in regeling bezig om dit jaar met bijgeplaatst zonnestroomvermogen de nummer 2 van de wereld te worden, achter de onbetwiste kampioen Duitsland.

Antenne van Ericsson in L'Aquila, ingepakt met dunnefilm zonnepanelenIn 2008 was Italië nog de no.5 van de wereld met zo’n 260 MWp bijgeplaatst, dit jaar verwacht de GSE (zeg maar de Italiaanse Senter Novem) dat er ruim 500 MW bijkomt. Omdat Spanje dit jaar de groei heeft begrensd op 500 MW zal Italië dus waarschijnlijk de ‘2009 runner-up’ worden.

De huidige feed-in regeling loopt in 2011 af. Wat er daarna gebeurt is nog ongewis, maar sommige analisten beweren dat een vervolg van de feed-in regeling helemaal niet nodig zal zijn, omdat dan reeds grid-pariteit dan bereikt kan zijn (doordat Italië een vrij hoge elektriciteitsprijs kent). 

Leave a Reply