‘Stroomnet kan aantal centrales niet aan’

by berend

De digitale Volkskrant kwam vandaag met een bericht dat het Nederlandse stroomnet met overbelasting te maken gaat krijgen. Oorzaak zijn de vele kolencentrales die komende jaren gebouwd gaan worden.

Vanwege de gunstige locatie, met een grote beschikbaarheid van koelwater, hebben Delta, Nuon, Eon, RWE en Electrabel plannen voor de bouw van kern-, gas en kolencentrales langs de kust. De te produceren stroom is vooral bedoeld voor de export. Daarnaast staan er gascentrales, warmtekrachtcentrales en windmolenparken op de tekentafels. In totaal staat er 30 gigawatt aan nieuw elektrisch vermogen gepland. Nederland beschikt nu over 25 gigawatt.

Om de overbelasting te voorkomen, zullen centrales uitgeschakeld moeten worden. En nu komt het absurde plan van de energiebedrijven: ze willen gecompenseerd worden voor het uitschakelen van hun centrales en de kosten moeten wat Nuon cs. betreft op ons, de eindgebruiker, verhaald worden!

Later dit jaar komt in Den Haag een nieuwe Energiewet aan de orde.
Ik kan mij niet voorstellen dat de Tweede Kamer met dit belachelijke plan van de energieboeren zal instemmen. Bovendien, het gaat om elektriciteit voor de export, die centrales zijn bedoeld voor buitenlandse afnemers, dan ga je de gedorven inkomsten toch niet op de Nederlandse eindgebruiker verhalen? Laat de regering eerst maar eens het voornemen “groen-vóór-grijs” keihard in een wet vastleggen, zodat stroom uit duurzame bronnen ten alle tijde voorrang krijgt op het net.

Bron: www.volkskrant.nl

2 Reacties op “‘Stroomnet kan aantal centrales niet aan’”

  1. Beschikbaarheid van koelwater?? Met een beetje ‘indische zomer’ hier in Nederland gaan al snel weer de berichten rond om vooral te matigen met elektriciteits-verbruik, daar de centrales onvoldoende koeling kunnen benutten met oog op de verwarming van het oppervlaktewater (gevolg : zuurstofarmer water, met daaropvolgend: vis-sterfte etc.).
    Nee… Nederland is nog ver weg van een duurzame samenleving 😉

  2. Dit lijkt ook een voorbode van het indekken van de energiebedrijven tegen de opkomst van grootschalige wind en zonne energie. Als daar genoeg mee opgewekt wordt zullen de kolen/gas centrales ook minder moeten draaien…. Als ze voor congestie gecompenseerd worden hebben ze alvast een precedent geschapen voor andere vergoedingen.

Leave a Reply