50 goede redenen voor duurzame energie
by berendVolgende maand, op 27 september, zijn de Bondsdag verkiezingen en wordt het Duitse parlement opnieuw gekozen.
In de campagne 2009 staan debatten over de toekomstige energieverzorging in Duitsland hoog op de agenda.
Om de kandidaten wat te helpen om vooral de duurzame energiebronnen niet te vergeten, heeft het Agentur für Erneuerbare Energien (Duitse Agentschap voor duurzame energie), een Top 50 samengesteld met feiten en goede redenen voor duurzame energie. In de 50 dagen tellende countdown tot de verkiezingsdag wordt iedere dag een reden toegelicht. En daar zitten hele mooie tussen.
Vandaag reden 11: 1% wind is voldoende.
Brandenburg, Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Schleswig-Holstein zijn de koplopers op onder de deelstaten wat betreft geinstalleerd windvermogen op land. Windenergie dekt daar ruim 50 procent van het elektriciteitsverbruik. En toch is het veelgebruikte bezwaar bij wind op land, zijnde landschapvervuiling, ongegrond: in de vier deelstaten wordt minder dan 1% van het landoppervlak met windmolens bedekt.
Hekkesluiters in windstroom zijn Baden-Württemberg en Beieren. Niet omdat het er niet waait, maar omdat er nauwelijks oppervlak voor windparken toegewezen wordt. Als alle deelstaten het voorbeeld van de 4 koplopers zouden volgen, om 1 procent van het landoppervlak toewijzen voor windparken, kan een vermogen van 60.000 Megawatt geinstalleerd worden. Genoeg om één derde van het Duitse elektriciteitsverbruik te dekken.
In het dichtbevolkte Nederland is wind op land wellicht iets minder goed toepasbaar als in Duitsland, maar wij hebben de Noordzee, waar het vrijwel altijd waait. Balkenende c.s. , laat die wind daar niet voor niets waaien, maar oogst hem! Verstrek die vergunningen voor offshore windparken!
De reden van morgen (#12) is ook een mooie: Duurzame energiebronnen hebben een lange adem.
Vroeger werd louter duurzame energiebronnen gebruikt (zoals watermolens en zeilschepen), totdat zo’n 200 jaar geleden de fossielen kolen, olie en gas en later ook uranium hun intrede deden, met alle gevolgen voor klimaat en wereldvrede vandien. Maar de voorraden daarvan zijn eindig: olie en uranium zijn over 40 jaar op, gas iets later. Het wordt tijd dat oneindig beschikbare energie van de zon, wind, water en aardwarmte opnieuw ontdekt wordt, want het potentieel ervan is nog lang niet uitgeput.
Bron: Agentur für Erneuerbare Energien