Lieberose solarpark: nieuwe ‘Rekordmeister’

by berend

Sinds vandaag, 20 augustus 2009, is het Solarpark Lieberose (Brandenburg, Duitsland) officieel benoemd tot grootste zonnestroompark in Duitsland. Met de plaatsing van de 560.000e module door enkele politici werd de installatie tot record pv-park gepromoveerd. Tot vandaag is er ongeveer 40,6 MW geinstalleerd, waarmee het groter is dan het tot op heden grootste Duitse solarpark, “Waldpolenz” nabij Leipzig (40 MW vermogen).

Het Lieberose-solarpark is overigens nog niet voltooid. Er wordt doorgebouwd en in de herfst zal het geheel opgeleverd worden en zal dan bestaan uit 700.000 CdTe dunnefilm modules van First Solar, het totale vermogen op 52,8 megawatt brengend.

80% is klaar. Het gehele terrein zal worden volgebouwd; het solarpark zal dan bestaan uit 700.000 First Solar dunnefilm modules..

Het park is gebouwd op een voormalig militair oefenterrein (gebruikt door Rusland) nabij Cottbus. Vóór de bouw is het terrein grondig gesaneerd, want de bodem zal vol met munitieresten. Na 25 jaar zal het park worden afgebroken en wordt het terrein aan de natuur teruggegeven. 

De spectaculaire cijfers: het bodemoppervlak bedraagt 162 hectare en het totaal module-oppervlak is 500.000 m2. Jaarlijks zal het solarpark ongeveer 52 miljoen kWh produceren, genoeg voor het verbruik van 15.0000 huishoudens. 

Een informatief filmpje over de bouw van het Lieberose solarpark:

Meer informatie:www.solarpark-lieberose.de

Leave a Reply