Hilarische kamervragen van de PVV

by berend

Naar aanleiding van het bericht in het NOS Journaal van 2 september heeft de PVV kamervragen gesteld. Vragen van het lid De Mos (PVV) aan de ministers van VROM en Economische Zaken over de plannen van bedrijven en instellingen om de bouw van een groot windmolenpark in de Noordzee te realiseren. Eronder mijn commentaar.

1.
Bent u bekend met het bericht van de NOS “Bedrijven willen windmolenpark in Noordzee”? (1).

Daar zal minister van EZ, mevrouw van der Hoeven, vast wel bekend mee zijn; ze zat notabene zelf in het NOS nieuwsitem. Voor wie het niet gezien heeft, hier is het terug te kijken

2.
Bent u bekend met het feit dat de huidige windmolens op zee slechts een productiefactor van rond de 28% hebben, op land is dat nog lager, en dat windmolens daarmee een uiterst onconstante energieleverancier zijn? (2) Zo ja, waarom wilt u huishoudens dan toch opzadelen met een onconstante energieleverancier?

Nou, beste heer de Mos, zou het wellicht kunnen zijn dat de ministers ons willen vrijwaren van nog meer CO2 uitbrakende kolencentrales? Om zo de nationale duurzaamheidambities nog een klein beetje proberen te verwezenlijken?
Bovendien, het waait altijd wel ergens. Spreid risico’s. Creëer (offshore) windparken op verschillende locaties. Als het boven de ene zee niet waait, dan vast wel boven een andere. Koppel ze aan elkaar en klaar.

3.
Bent u bekend dat de huidige windmolens een zeer beperkte opslagcapaciteit hebben, waardoor het hoogspanningsnet overbelast kan raken? Zo ja, vindt u dan ook niet dat overbelasting van het hoogspanningsnet voorkomen moet worden en hoe gaat u dat doen?

Niet paniekeren beste heer De Mos, die paar honderd megawatt windvermogen gaan echt meteen niet voor overbelasting van het hoogspanningsnet zorgen. Die overbelasting zal wèl optreden als die 5 geplande kolencentrales ook echt gebouwd worden. Die vervolgens stroom gaan maken die we in Nederland helemaal niet nodig hebben. Maar dat is ook niet de bedoeling van kolenjongens RWE/Essent, Electrabel, NUON/Vattenfal en EON: die stroom moet buiten Nederland verkocht worden. Maar als het aan diezelfde fossiele stokers ligt, mag de Nederlandse consument wèl opdraaien voor de aanpassing van het hoogspanningsnet om die stroom over de grens te transporteren. Hier zal de politiek wel een stokje voor steken, want deze gedachtegang van de kolenjongens is natuurlijk absurd.

4.
Bent u bekend met de gevolgen voor de scheepvaart, het leven in zee en de vogels, die de aanleg van deze ‘vogelgehakt molens’ op zee zullen hebben? Zo neen, kunt u garanderen dat de scheepvaart, het leven in zee en de vogels geen enkele hinder van windmolens zullen ondervinden door het niet verstrekken van bouwvergunningen voor deze windmolenparken in de Noordzee?

Typische PVV-stemmingmakerij. Windmolens zijn groot, maar onderzoek heeft aangetoond dat vogels in de huiskat een véél grotere vijand heeft. Van iedere 10.000 mens-gerelateerde vogelslachtoffers in de Verenigde Staten zijn windmolens verantwoordelijk voor minder dan één.

5.
Wilt u de garantie geven dat de geplande aanleg van het windmolenpark voor de kust van Callantsoog en van alle andere onrendabele windmolenparken niet zal geschieden door middel van subsidies, zodat de belastingbetaler gevrijwaard blijft van al deze ‘malle molen plannen’?

Als de PVV zo tegen subsidies is, dan moet ze ook afwijzend staan tegeover de bouw van kerncentrale Borssele 2 (en 3? en 4?). Niet één commerciële partij kan de pecunia voor een kerncentrale ophoesten; de bouwkosten zijn zo hoog, dat geen enkele kerncentrale zonder overheidssteun gebouwd kan worden. 
Maar verrassend genoeg is de PVV wel groot voorstander van kernenergie. Kortom, opnieuw een non-argument. Zeg dan gewoon dat je kerncentrales wilt in plaats van windturbines.

Samenvattend; allemaal kulargumenten. Die PVV’ers blijven gewoon het liefst in het fossiele tijdperk hangen en steken de kop diep in het zand als het gaat over uitputting van grondstoffen en milieu- en klimaatschade.

Een Reactie op “Hilarische kamervragen van de PVV”

  1. Mevrouw van der Hoeven maakt zich (via de opstellen van haar beleidsambtenaren) iets gemakkelijker van af met de officiële antwoorden. Jammer. Ik had wat meer tegenvuur verwacht. Misschien vindt ze wind eigenlijk stiekem ook al niks en mot ze van Verhagen/van Geel/Blubbers gewoon die kerncentrales van Boerma van Delta pushen….

    http://www.ez.nl/dsresource?objectid=169901&type=PDF

Leave a Reply