De toekomst is aan dunne film
by berendHet Amerikaans marktonderzoekbureau iSupply heeft nieuwe cijfers openbaar gemaakt over de ontwikkeling van de globale zonnecel-industrie. En één ding is al snel duidelijk: de toekomst is aan dunne film technologie. Vooral het Amerikaanse First Solar doet zeer goede zaken: het marktaandeel (wereldwijd!) zal in 2009 bijna verdubbelen naar 12,8%. Verklaring hiervoor is de prijsstelling: First Solar maakt dunnefilm zonnepanelen op basis van Cadmium Tellurium (CdTe) materiaal en de productiekosten van dergelijke zonnecellen heeft First Solar in 2009 weten te verlagen naar 89 dollarcent per wattpiek. Dit is ruim de helft minder dan de productiekosten van de meer traditionele cellen uit siliciummateriaal.
Het is wel de vraag hoelang CdTe cellen nog zo goedkoop geproduceerd kunnen worden. Want net als bij veel andere elementen slinken ook de wereldvoorraden van cadmium en tellurium. Voor zonnecellen op basis van silicium is dit vrijwel niet aan de orde, want deze grondstof is het op 1 na meest voorkomende element op aarde.
De volledige Top 10 van zonnecelproducenten in 2009, geschat door iSupply:
Opmerkelijk: First Solar mag dan wel koploper in de wereld van zonnestroom zijn, Nederland komen ze met hun fraaie zonnepaneeltjes niet in. De invoer van zonnepanelen met CdTe technologie is in ons landje verboden. Nog gekker: CdTe-zonnepanelen zouden wel in Nederland gemaakt mogen worden, maar alleen als ze bestemd zijn voor export. De oorzaak hiervoor is het “Cadmiumbesluit Wet Milieugevaarlijke Stoffen”, gebaseerd op Europese regelgeving.
Volgens de Europese wetgeving is het, bij de huidige productietechnologieën, toegestaan
cadmium toe te passen in CdTe en CIGS zonnecellen. Volgens de Nederlandse wetgeving is dit niet toegestaan. Dit komt doordat de Nederlandse regelgeving algemener is opgesteld dan de Europese. Het belangrijkste verschil tussen de regelgeving zit in de definitie van oppervlaktebehandelingen. Volgens een brief van het ministerie van VROM (Dorgelo, 2000) moeten de cadmiumhoudende lagen in zonnecellen worden opgevat als oppervlaktelagen omdat ze zich op enig moment tijdens de productie aan de oppervlakte bevinden. En in Nederland is het toepassen van cadmuin in oppervlaktelagen verboden. Het feit dat de cadmiumhoudende laag na de productie opgesloten zit tussen andere lagen zoals glas of kunststof heeft geen invloed op de definitie van een cadmiumhoudend product.
In de Duitse definitie worden bij het produceren van cadmiumhoudende zonnecellen geen
oppervlaktebehandelingen uitgevoerd. Ten eerste omdat de cadmiumhoudende laag niet op een
metaallaag wordt aangebracht, en ten tweede omdat cadmiumhoudende laag na de productie opgesloten zit tussen glaslagen.
Kortom: het tijd hoog tijd om die Nederlandse regelgeving uit 2000 eens onder de loep te nemen, en daarbij kijken hoe het in Duitsland geregeld is. Zodat die fraaie en goedkope First Solar paneeltjes dan eindelijk in Nederland gebruikt kunnen worden. Net zoals enkele honderden in de namiddagzon blinkende First Solar paneeltjes hieronder, die deel uit maken van het 1318 kWp grote ‘Solarpark Ampfing’ in Beieren, Duitsland
Bron: www.isupply.com
First Solar mag wel gaan oppassen. New kid on the block. Met GROOTSE plannen, en een systeemconcept waar je U tegen zegt. 640 MWp potentieel productie van een nagelneue “geprinte CIGS cellen” fabriek nabij Berlijn. Nanosolar heten deze boys. Uitgebreid besproken op mijn site. NB: die fraaie modules zouden in theorie wel Nederland in mogen. Trouwens: CIGS heeft geen cadmium. C staat hier voor Cu, koper dus. Hebben we “nogal” wat van hangen en liggen hiero, in dit aan fossiele elektra verslaafde landje… 😉
http://www.polderpv.nl/nieuws_PVactueel.htm#13sep2009_Roscheisens_natte_droom_coming_true
Ik ben een groot voorstander van zonnepanelen, maar niet als die gemaakt worden met giftige zware metalen om ze een paar duppies goedkoper te krijgen.
Al het op korte termijn goedkoop moet zonder na te denken over de consequenties in de toekomst kan je net zo goed kernenergie nemen.
Terecht dat ze niet in Nederland ingevoerd mogen worden. Wel van de zotte dat we ze wel mogen exporteren.
Ik ben benieuwd of er mensen zijn die meer licht kunnen werpen op de vraag of de wereldvoorraad silicium (althans in de pure vorm die nodig is voor het maken van zonnecellen) werkelijk wel zo ‘oneindig’ groot is als vaak wordt beweerd. Ik krijg daarover vaak vragen als ik presentaties en workshops geef.
En we vergeten vaak voor het gemak dat voor de grondstofwinning, productieproces en transport veel (meestal fossiele) energie nodig is. Inzetten op overstap naar zonne-energie is oneindig veel beter dan het handhaven van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, maar rekenen we ons niet te rijk?
Gertjan: CdTe is een stabiele verbinding, in dubbelglaslaminaat opgesloten en goed gesealed. Het is geen vloeistof… First Solar heeft al zeer vroeg een eigen recycling programma opgestart. Is financieel volledig losgeweekt van de producent, een verzekeraar krijgt al een opslag uit de (absurd goedkope) moduleprijs, dus zelfs al gaat FS failliet (good luck to you, ze zijn dit jaar met 1.100 tot 1.200 MWp aan keiharde productie de grootste producent ter wereld geworden…), is recycling van de modules verzekerd.
Bovendien: zonder First Solar had de kostenreductie druk in de sector nooit zo groot geweest. Zelfs al “verdwijnen” ze op termijn, ze zijn van ENORM belang geweest om grid parity van zonnestroom dichterbij te brengen, dat heeft NIEMAND in de hele sector ze na kunnen doen. En de eerste speler die dat ook daadwerkelijk gaat doen, moet van goeie huize komen (mogelijk, doch nog niet bewezen, Nanosolar). Dat betekent dat die gruwelijke kolencentrales die bakken vol giftig kwik uitstoten eerder dicht mogen, of nieuwe centrales in de kiem worden gesmoord. Als je dacht dat First Solar nu maar effe gaat stoppen omdat ze met een (vermeend) problematisch product werken, heb je je ernstig vergist. Ik zou zeggen: laat de milities maar aanrukken om die nu al geplaatste vele honderdduizenden modules uit de vrije veld systemen van tientallen MWp groot te slopen…
Paul: doe eens een vraagje aan onze Nationale Trots en Silicium God, Wim Sinke van het ECN. Die kan jouw vraag het allerbeste beantwoorden (mijn vermoeden: niet zeuren, geen probleem).
Bewijzen kan ik het niet. Maar de wetgeving die het tegen houd dat er First Solar panels verkocht worden in Nederland zou best eens kunnen komen door de grote bedrijven die hun invloed op de overheid uitspelen.
Nederland is helaas niet(s) anders dan vb de USA.
Voor ’n heel duidelijk voorbeeld van politieke spelletjes tussen overheid en grootgeldbezitters moet je ‘Who killed the electric car’ maar eens bekijken.